Ratluk je više od poslastice, to je sećanje na jedan način života kada se kafa ispijala natenane uz čašu hladne vode o kocku ratluka. Ova poslatica koja je danas brend Turske i dalje budi nostalgiju u Srbiji, BiH, Severnoj Makedoniji, Grčkoj...
Sama reč ratluk potiče od turskog rahat lokum, što je zapravo arapskog porekla: rahat al-hulkum, i znači "zadovoljstvo za grlo". I zaista, ova poslastica nežna i diskretnog ukusa i mirisa je uživanje za sva čula.
Nekada neizostavni deo kafanskog kompleta služio se uz kafu i čašu kisele vode, ratluk se polako vraća na naše trpeze. Njegova priprema zahteva strpljenje i pažnju, ali uloženi trud se isplati. Nekad se domaći ratluk pravio za slavu, čuvao za goste, a danas je odličan način da se zasladite, ne sadrži mast i mleko, pa je savršen za sve one koji uživaju u tradicionalnim ukusima.
Srećna republika vam poklanja recept za domaći ratluk.
Sastojci:
- 1 kg šećera
- 750 ml vode (za sirup)
- 250 g gustina
- 750 ml vode (za gustin)
- pola kesice limuntusa
- 6 do 8 kapi esencije ruže
- Šećer u prahu (za valjanje)
Priprema:
U većem loncu prokuvaj šećer sa 750 ml vode dok ne dobiješ gust sirup, gušći od onog za slatko. Kuvaj na srednjoj vatri uz povremeno mešanje. U posebnoj posudi rastvori 250 g gustina u 750 ml vode. Važno je sve dobro promešati da nema grudvica, a masa mora biti glatka.
U vreli sirup lagano lagano sipaj razmućeni gustin uz stalno mešanje varjačom. Dodaj limuntus i esenciju ruže. Nastavi da kuvaš još oko 40 minuta uz stalno kako se masa ne bi zalepila ili zagorela. Sipaj smesu u blago nauljenu ili vlažnu emajliranu tepsiju. Poravnaj i ostavi da se potpuno ohladi najbolje preko noći.
Možda vas zanima…
Kada se ratluk stegne, iseci ga na male kockice i obilno ih uvaljaj u prah šećer. Čuvati u kutiji s poklopcem, sa slojevima šećera između redova. Prijatno!
Komentari (0)