Šampita je jedan od omiljenih poslastica starije generacije koja je bila obavezan deo ponude poslastičarnica i bivšoj Jugoslaviji. Brojne generacije mališana odrasle su uz ovaj kolač nenadmašnog ukusa. Sastoji se od hrskave korice i mekanog, ali čvrstog fila koji kad se dobro umuti omogućava da šampita danima stoji a da se ni za mrvicu ne promeni.
Srećna republika vam poklanja originačni starinski recept za šampitu. Oni koji su ga isprobali tvrde da je nemoguće da vam ne uspe samp ako se držite opisanog načina pripreme.
Sastojci:
Za kore:
- 11 žumanaca
- 11 kašika šećera
- 11 kašika ulja
- 11 kašika mleka
- 11 kašika brašna
- pola kesice praška za pecivo
- korica limuna
Slatka voda:
- 22 kašike šećera
- 11 kašika vode
- 1 kriška limuna
Za šam:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
Priprema:
Izmeriti sastojke za šećernu vodu i staviti na laganu vatru da se kuva. Na drugoj strani u jednu posudu odvojiti belance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, mleko a zatim i brašno koje smo prethodno pomešali sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Dobijenu smesu izliti u prethodno uljem namazanu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200 stepeni. U agdu dodati limun.
Sledeći korak je pravljenje šama. Za njega vam je potrebno u posudu umutiti belanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti.Pred kraj povećati na najjaču brzinu.
Umućenim belancima dodati šećernu vodicu i dobro izmutiti mikserom. Belanca dobro umutite kao biste dobili čvrstu smesu. Preko kore izliti šam, poravnajte i vratite u rernu na 4-5 minuta, tako da se formira korica. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se dobro ohladi.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)