Slatkiši

ŠVAJCARSKI ROLAT SA ČOKOLADOM: Recept za poslasticu koju će obožavati cela porodica

Jednostavna priprema kolača za koji će vam svi tražiti parče više

06.04.2024 08:01

ŠVAJCARSKI ROLAT SA ČOKOLADOM: Recept za poslasticu koju će obožavati cela porodica
Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, a volite da jedete i kolače, onda je švajcarski rolat sa čokoladom najbolji izbor za vas. Ne iziskuje mnogo vremena za pripremu poput većine drugih kolača i torti sa čokoladom, a fini svilenkasti poslastičarski krem koji se krije u unutrašnjosti rolata je pravi raj za nepca.

Kako su sastojci za pripremu ovog rolata veoma jednostavni, ne postoji rizik da će neko od ukućana odbiti degustaciju. Nema orašastih plodova, nema kokosa, niti jakih aroma poput kafe, cimeta ili likera - rolat je savršen spoj čokolade sa jajima, brašnom, šećerom i puterom. Uz to, ne strahujte da vam neće uspeti čak i ako se do sada niste proslavili u kuhinji, jer ovaj recept svima uspeva.

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 6 kašika kristal-šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 40 g kakao-praha
  • 6 kašika brašna
  • kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 300 g margarina ili putera
  • 6 kašika ulja za glazuru

Priprema:

Uzmite šest jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom, pa im dodajte šest kašika kristal-šećera i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte šest kašika brašna, prstohvat soli, kakao-prah, prašak za pecivo i na kraju žumanca, pa sve lepo sjedinite špatulom.

Podmažite veći pravougaoni pleh, pospite ga brašnom, pa ulijte smesu za rolat i pecite oko petnaestak minuta na 190 stepeni. Kad je kora ispečena, izvadite je iz pleha i uvijte u vlažnu pamučnu krpu da malo odstoji i omekša.

Dok se kora za rolat hladi izmiksajte dva žumanca sa 200 grama šećera u prahu, pa dodajte 150 grama rastopljene čokolade za kuvanje i nastavite da mutite. Kad fil donekle posvetli dodajte margarin, odnosno maslac koji je odstojao na sobnoj temepraturi i miksajte sve dok ne dobijete gladak i penast fil. Preostala dva belanca umutite zasebno, pa ih umešajte špatulom u prohlađen fil.

Odmotajte rolat iz krpe, nanesite fil, pa ga opet zarolajte. U šerpicu sipajte šest kašika ulja, dodajte izlomljenih 100 grama čokolade za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri sve dok smesa ne postane ujednačena i vruća. Razlijte glazuru preko rolata i ostavite da se stegne, pa posle par sati secite na kolutove i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)