Tetka Saveta

KREMIPTE SA KORICAMA OD LISNATOG TESTA: Slatki greh kome je nemoguće odoleti!

Originalni recept za ovaj desert koji krcka dok se fil topi u ustima tokom jela.

22.01.2024 08:00

KREMIPTE SA KORICAMA OD LISNATOG TESTA: Slatki greh kome je nemoguće odoleti!
shutterstock.com

Krempite su starinski kolač koji je obeležio detinjstvo brojnih generacija. Nema ko se ne seća ukusa ovog kremastog kolača koji se prodavao u poslastičarnicama, ali su ga rado pripremale i naše mame i bake.

Postoje brojni recepti za ovaj slatkiš od krempita sa keksom i pudingom od vanile do onih finih, poslastičarskih sa finim tankim koricama od lisnatog testa.

Srećna republika vam poklanja originalni recept upravo za ove krempite čija korica krcka u ustima dok se fil topi u ustima tokom jela. Toliko je ukusan da ga mnogi zovu slatkim grehom kome je nemoguće odoleti.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa ili gotove kore za krempitu
  • 6 jaja
  • 2 vanilin - šećera
  • 20 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 4 kašike gustina
  • 1 l mleka
  • 1/2 slatke pavlake
  • malo prah šećera za posipanje

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti na sobnoj temperaturi, podeliti na dva dela jedan deo staviti na pleh obložen pek papirom, izbockajte ga viljuškom, pospite prah šećerom i  stavite da se blago prepeče u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Postupak ponovi i sa drugom korom, ali ovog puta ne stavljati prah šećer. Pečene kore ostaviti da se ohlade. Postoje i već gotove i spremne korice za krempitu pa možete i njih kupiti. U dubljoj posudi umutite 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, dodajte vanil šećer. Žumanca mutute dok ne postanu svetla pa dodajte jednu po jednu kašiku brašna. Razmutite gustin u 2,5 dl mleka (odvojte one litre) dobro razmutite i kroz cetku dodajte u žumaca. Sve lepo izmutite miskserom.

Ostatak stavite na ringlu da na blagu vatri i kad provri dodatno smanjite temperaturu. Postepeno uz stalno mešanje dodajte fil od žumanaca dok ne postane gust. Ostavite ga da se malo prohladi pa u njega dodajte umućen šam od 6 belanaca i 10 kašika šećera pa lagano umešajte u još topao žuti fil. U pleh stavite jedan sloj lisnatih kora (one sa prah šećerom), preko sipajte žuti fil i pažljivo rasporedite na celoj površini. Odozgo dodajte umućenu slatku pavlaku, pa drugu polovinu kiora od listantog testa. Sve pospite prah šećerom kroz cetku. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)