Krempite su starinski kolač koji je obeležio detinjstvo brojnih generacija. Nema ko se ne seća ukusa ovog kremastog kolača koji se prodavao u poslastičarnicama, ali su ga rado pripremale i naše mame i bake.
Postoje brojni recepti za ovaj slatkiš od krempita sa keksom i pudingom od vanile do onih finih, poslastičarskih sa finim tankim koricama od lisnatog testa.
Srećna republika vam poklanja originalni recept upravo za ove krempite čija korica krcka u ustima dok se fil topi u ustima tokom jela. Toliko je ukusan da ga mnogi zovu slatkim grehom kome je nemoguće odoleti.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa ili gotove kore za krempitu
- 6 jaja
- 2 vanilin - šećera
- 20 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 4 kašike gustina
- 1 l mleka
- 1/2 slatke pavlake
- malo prah šećera za posipanje
Priprema:
Lisnato testo odmrznuti na sobnoj temperaturi, podeliti na dva dela jedan deo staviti na pleh obložen pek papirom, izbockajte ga viljuškom, pospite prah šećerom i stavite da se blago prepeče u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Postupak ponovi i sa drugom korom, ali ovog puta ne stavljati prah šećer. Pečene kore ostaviti da se ohlade. Postoje i već gotove i spremne korice za krempitu pa možete i njih kupiti. U dubljoj posudi umutite 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, dodajte vanil šećer. Žumanca mutute dok ne postanu svetla pa dodajte jednu po jednu kašiku brašna. Razmutite gustin u 2,5 dl mleka (odvojte one litre) dobro razmutite i kroz cetku dodajte u žumaca. Sve lepo izmutite miskserom.
Komentari (0)