Tiramisu je italijanski desert sa ukusom kafe. Napravljen je od piškota umočenih u kafu, slojevito slaganih sa smesom od ulupanih jaja, šećera i maskarpone sira u koju se dodaje kakao. Recept je prilagođen mnogim vrstama kolača i drugih poslastica.
Međutim, pored brojnih varijacija, ova poslastica se može napraviti i bez jaja. Podjednako je sočan i ukusan. Srećna Republika donosi vam recept za tiramisu bez jaja.
Sastojci:
- 2 pakovanja piškota
- 200 ml kafe espreso ili crna kafa
- 50 ml vina Marsala (ili rum)
ZA KREM
- 500 g maskarpone
- 5 - 6 kašika šećera u prahu
- 6 kašika pavlake
- 300 ml tečne, slatke pavlake za kuvanje
- kakao - za posipanje
Priprema:
Umutite maskarpone sa šećerom u prahu. Odvojeno umutite kiselu i odvojeno slatku pavlaku, nakon toga ih pomešajte. Dodajte maskarpone i mutite kratko - tek toliko da se pomešaju.
Ohladite pripremljeni espreso i pomešajte ga sa alkoholom. Sklapanje tiramisua je na standardni način - red natopljenih piškota u kafi, red krema i tako do kraja. Krem treba da bude za tri reda, ali zavisi od posude koju koristite.
Odozgo se pokriva kremom i sa strane - ako je moguće. Posipa se kakaom kroz sito i tiramisu se ostavlja u frižider na nekoliko sati pre nego što se servira.
Komentari (0)