Slatkiši

KAKO DA NAPRAVITE JAGODE U ČOKOLADI KOD KUĆE KAO U EKSKLUZIVNIM RESTORANIMA: Ova začkoljica je ključna za pravilno topljenje

Ova poslastica je pravi hit i lako ju je napraviti!

Slika Autora
byNevena Jakovljević

13.05.2025 08:01

KAKO DA NAPRAVITE JAGODE U ČOKOLADI KOD KUĆE KAO U EKSKLUZIVNIM RESTORANIMA: Ova začkoljica je ključna za pravilno topljenje
Shutterstock/New Africa

Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za uživanje u slatkišima jeste priprema jagoda u čokoladi. Ova omiljena poslastica zahteva samo dva osnovna sastojka: kvalitetne jagode i čokoladu. Pri odabiru čokolade, imate slobodu da birate između mlečne, tamne ili bele čokolade, zavisno od vaših ličnih želja. Ipak, preporučuje se tamna čokolada sa 70 odsto kakaa, jer njena hrskavost i kontrast između gorkog okusa i slatkoće jagoda čine savršen spoj.

Kada se odlučite za pripremu ove poslastice, važno je obratiti pažnju na pravilno topljenje čokolade. Najpoznatija metoda je topljenje na pari. Ako nemate duplu posudu, jednostavno stavite činiju sa čokoladom nad lonac s vrućom vodom. Prilikom ovog procesa, potrebno je paziti da voda ne doskoči u čokoladu, kao i da činija ne dodiruje vodu. Tokom topljenja, neprestano mešajte čokoladu drvenom kutlačom ili špatulom kako bi se ravnomerno otopila. Alternativno, čokoladu možete otopiti u mitkrotalasnoj. Razlomite je na sitne komade, stavite u plitku posudu i grejte uz mešanje.

Jedna od ključnih stavki u pripremi jagoda u čokoladi jeste da jagode moraju biti potpuno suve. Čokolada i voda su loša kombinacija, a prisustvo vode može pokvariti. Nakon što operete jagode, obavezno ih osušite papirnim ubrusima, pazeći da svaki komad bude suv. Preporučuje se da ostavite peteljke na jagodama, jer će to olakšati umakanje u čokoladu. Takođe, važno je da i zeleni listići budu suvi kako ne bi došlo do curenja vode.

Jedna od prednosti jagoda sa čokoladom jeste to što ih možete pripremiti unapred. U stvari, najbolje je napraviti ih nekoliko sati pre nego što planirate da ih poslužite, kako bi čokolada imala dovoljno vremena da se stvrdne. Izbegavajte brzinske metode poput stavljanja jagoda u zamrzivač, jer to može negativno uticati na teksturu i ukus. Ako planirate da ih poslužite za večeru, najbolje je da ih pripremite dan ranije ili ujutro.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)