Pesak torta je omiljena poslastica mnogih generacija, koja svojim jednostavnim, ali bogatim ukusom podseća na detinjstvo i tople porodične trenutke.
Ovaj recept je idealan za sve ljubitelje tradicionalnih poslastica, a priprema je prilično jednostavna i ne zahteva previše vremena.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 350 g šećera
- 4 kesice pudinga od vanile
- 300 g mlevene plazme
- 250 g margarina ili putera
- 200 g mlevenih oraha
- 200 g kokosovog brašna
- 150 g čokolade za kuvanje
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
U lonac za kuvanje na pari sipajte mleko i šećer, pa stavite na ringlu. U posebnoj posudi razmutite četiri kesice pudinga od vanile sa malo vode tako da nema grudvica. Kad mleko sa šećerom provri ulijte razmućeni prašak za puding i kuvajte dok se ne zgusne.
Skinite posudu sa skuvanim pudingom sa ringle, preko nje stavite prozirnu foliju kako se ne bi uhvatila korica na pudingu i ostavite da se ohladi.
U ohlađen puding dodajte 250 grama margarina ili putera, pa izradite mikserom. Fil podelite na tri dela. U jedan deo stavite mlevenu plazmu (ili neki drugi keks), u drugi deo stavite 200 grama mlevenih oraha, a u treći deo stavite 200 grama kokosovog brašna.
U posudu sa obručem stavite najpre deo sa keksom, potom deo sa orasima i na kraju deo sa kokosovim brašnom. Tortu stavite u frižider da se stegne.
Možda vas zanima…
U šerpicu stavite izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku, pa rastapajte na tihoj vatri. Vodite računa da smesa ne provri. Kad se čokolada sjedini sa slatkom pavlakom, skinite šerpicu sa ringle, pa ovu glazuru razlijte preko torte i ostavite da se još malo stegne.
Komentari (0)