Slatkiši

PESAK TORTA ZA NAJSLAĐI DOČEK: Kremasto zadovoljstvo koje ćete napraviti očas posla

Ukoliko još niste stigli da napravite poslasticu za novogodišnje praznike, ovaj recept je idealno rešenje.

31.12.2023 08:00

PESAK TORTA ZA NAJSLAĐI DOČEK: Kremasto zadovoljstvo koje ćete napraviti očas posla
shutterstock.com

Pesak torta je omiljena poslastica mnogih generacija, koja svojim jednostavnim, ali bogatim ukusom podseća na detinjstvo i tople porodične trenutke.

Ovaj recept je idealan za sve ljubitelje tradicionalnih poslastica, a priprema je prilično jednostavna i ne zahteva previše vremena.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 350 g šećera
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 300 g mlevene plazme
  • 250 g margarina ili putera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g kokosovog brašna
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

U lonac za kuvanje na pari sipajte mleko i šećer, pa stavite na ringlu. U posebnoj posudi razmutite četiri kesice pudinga od vanile sa malo vode tako da nema grudvica. Kad mleko sa šećerom provri ulijte razmućeni prašak za puding i kuvajte dok se ne zgusne.

Skinite posudu sa skuvanim pudingom sa ringle, preko nje stavite prozirnu foliju kako se ne bi uhvatila korica na pudingu i ostavite da se ohladi.

U ohlađen puding dodajte 250 grama margarina ili putera, pa izradite mikserom. Fil podelite na tri dela. U jedan deo stavite mlevenu plazmu (ili neki drugi keks), u drugi deo stavite 200 grama mlevenih oraha, a u treći deo stavite 200 grama kokosovog brašna.

U posudu sa obručem stavite najpre deo sa keksom, potom deo sa orasima i na kraju deo sa kokosovim brašnom. Tortu stavite u frižider da se stegne.

U šerpicu stavite izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku, pa rastapajte na tihoj vatri. Vodite računa da smesa ne provri. Kad se čokolada sjedini sa slatkom pavlakom, skinite šerpicu sa ringle, pa ovu glazuru razlijte preko torte i ostavite da se još malo stegne.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)