Sočivo je savršena namirnica za brz, hranljiv obrok puna proteina,vitamina, minerala i vlakana, a bez glutena i holesterola. Ova drevna mahunarka sve više osvaja kuhinje širom sveta zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti.
Dijetetičarka Elis Homan kaže da sočivo nije samo jeftina zamena za meso, već moćna hrana koja može značajno doprineti vašem zdravlju. Bogato je proteinima koji pomažu u izgradnji mišića i kontroli apetita, odličan biljni izvor proteina, posebno za vegetarijance i vegane, i nema gluten.
Studije pokazuju da redovan unos sočiva smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti. Polifenoli u sočivu imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, a vlakna doprinose zdravlju creva.
Sočivo sadrži kalijum koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i folat važan za zdravlje srca i razvoj bebe. Gvožđe u sočivu pomaže u borbi protiv umora i anemije, a za bolju apsorpciju gvožđa preporučuje se kombinovanje sa vitaminom C, prenosi Klivlend klinika (clevelandclinic).
Vlakna iz sočiva pomažu varenju i jačaju imuni sistem. Većina ljudi može bezbedno da jedu sočivo, ali osobe sa alergijama na mahunarke treba da budu oprezne. Namakanje i kuvanje smanjuju antinutrijente koji otežavaju apsorpciju hranljivih materija.
Sočivo je lako za pripremu. Samo ga isperite da biste uklonili prljavštinu ili ostatke. Bacite sočivo koje izgleda trulo ili oštećeno. Potopite ga u vodu na sat ili dva vremena.
Crveno sočivo se brzo kuva, obično za pet minuta. Druge vrste će možda morati da se kuvaju najmanje 20 minuta ili više, zato planirajte unapred. Stavite ga u šerpu i prekrijte vodom i dovedite do ključanja. Smanjite vatru i krčkajte, nepoklopljeno. Često proveravajte i dodajte vodu, ako je potrebno.
Palačinke od sočiva
Jedan recept od sočiva izdvojio se kao popularan, a kako i ne bi kada je reč o palačinkama.
Shutterstock/Ahanov Michael
Ovo je zdrava verzija popularnog slatkiša u kojem ćete moći da uživate bez griže savesti. U zavisnosti od priloga, mogu da budu slane ili slatke.
Sastojci:
- 400 g crvenog sočiva
- 500 ml vode
Priprema:
Ostavite sočivo da odstoji u vodi do dva sata. Možete da ga ostavite potopljeno i preko noći. Potom ga isperite, ocedite i stavite u blender. Blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Zagrejte tiganj i pecite ih bez ulja ili tiganj minimalno premažite uljem. Od namaza koristite džem bez šećera. Ako želite slane palačinke izbor je veliki, razno povrće, mladi sir, namazi... Uživajte!
Komentari (0)