Jela bez mesa

PUNE SU PROTEINA I NEVEROVATNO UKUSNE! Kada probate pljeskavice od sočiva zaboravićete na one klasične!

Osim toga što su puna proteina, odličan su izbor za ručak ili večeru i možete praviti razna jela od njih.

16.09.2023 08:00

PUNE SU PROTEINA I NEVEROVATNO UKUSNE! Kada probate pljeskavice od sočiva zaboravićete na one klasične!
shutterstock.com

Jednostavan recept ako ste ljubitelj zdrave hrane, brzo se priprema i treba vam malo vremena i zdravih namirnica koje možda svakodnevno zaobilazite. Osim toga što ćete uneti proteine u organizam, imaćete priliku da probate jedinstven ukus vegetarijanskih pljeskavica, koje vas neće ostaviti ravnodušne.

Sastojci:

  • 190 g crvenog sočiva
  • jedna šolja vode
  • 200 g karfiola
  • 90 ml kokosovog mleka
  • kašika nutritivnog kvasca
  • so
  • crni biber
  • glavica crnog luka
  • 160 g tikve
  • 2 čena belog luka
  • kašika korijandera
  • kašika mlevene paprike
  • maslinovo ulje (za prženje)

 

Priprema:

U cediljku sipajte sočivo i stavite iznad jedne posude. Preko njega nalijte vode kako bi ga promešali i procedili, a onda ga ubacite u drugu posudu, potopite vodom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 3 sata. Uzmite karfiol i stavite ga u lonac sa vodom da proključa. Dovoljno mu je da se krčka oko 3 minute. Ubaciti proceđen karfiol u blender zajedno sa mlekom, dodati kašiku nutritivnog kvasca, malo soli i crnog bibera i sve to izblendati dok ne postane kremasta smesa. Staviti smesu u frižider na 15 minuta.

Staviti natopljeno proceđeno sočivo u činiju i ispasirati ga ručnim mikserom. Iseći sitno glavicu crnog luka, ubaciti ga u sočivo. Na drugoj strani izrendati tikvicu  i to dodati u sočivo, a zatim dodati prethodno isečen beli luk. U smesu dodati takođe i korijander i papriku i malo soli i crnog bibera. Sve to kašikom dobro promešati i ostaviti na 20 minuta u frižideru da se sjedini zajedno. Formirati kuglice, koliko da ih dohvatimo šakama a onda napraviti pljeskavice koje se ređaju na tiganju gde smo sipali malo maslinovog ulja. 

Pržiti svaku stranu po oko 5 minuta i okretati dok ne budu ispečene. Služiti ih sa nekim sosom po želji.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)