Špargla je ukusno i zdravo povrće koje može da poslužiti i kao idealna obrok salata ili užina. Srećna Republika vam donosi recept kojim možete i sami lako da pripremite kremasti potaž od špargli. Ovako pripremljena potaž je prelepog ukusa i mirisa koji mu daje beli luk i bosiljak. Možda niste znali, ali šparglu zbog njenih karakteristika, ali i zdravstvenih benefita, zovu i kraljevskim povrćem.
Priprema:
- veliki crni luk, sitno iseckan
- 2 šolje celera, sitno seckana
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 3 čena belog luka, izgnječena
- šolja mladog krompira, oguljenog i sitno iseckanog
- 6 šolja vode
- četvrtina kašičice bibera
- četvrtina kašičice soli
- 4 šolje špargli, sitno seckanih
- polovina šolje svežeg bosiljka, sitno seckanog
- polovina šolje svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
- trećina šolje indijskog oraha
Priprema:
U šerpu u koju ste prethodno sipali maslinovo ulje, prodinstajte celer i crni luk na jakoj temperaturi, oko 2 minuta, neprestano mešajući. Smanjite temperaturu i dinstajte još oko 6 minuta, a zatim dodajte beli luk i dinstajte dok beli luk ne postane providan. Nakon toga, dodajte vodu, so, biber, krompir i indijski orah, pa ostavite supu da prokuva.
Nakon što supa prokuva, poklopite šerpu i ostavite da se kuva još oko 15-20 minuta, dok krompir ne omekša. Dodajte špargle, pojačajte temperaturu i ostavite čorbu da još jednom prokuva, pa sve zajedno kuvajte još 2-3 minuta.
Nemojte prekuvati čorbu, jer u tom slučaju potaž neće biti jarkozelene boje. Sklonite čorbu sa ringle i ostavite sa strane da se ohladi. Kada se ohladi, dobijenu čorbu sipajte u blender, dodajte bosiljak i peršunovo lišće, pa blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu vratite u šerpu i zagrejte je. Ne dozvolite da smesa prokuva kako potaž ne bi izgubio jarkozelenu boju. Dobijeni potaž poslužite.
Uživajte!
Komentari (0)