Jela bez mesa

KREMASTI POTAŽ OD ŠPARGLI: Obilje zdravlja, ukusa i mirisa je na dohvat ruke!

Srećna Republika donosi vam recept za nešto drugačiju krem čorbu kojom ćete biti oduševljeni.

14.09.2023 08:00

KREMASTI POTAŽ OD ŠPARGLI: Obilje zdravlja, ukusa i mirisa je na dohvat ruke!
Shutterstock

Špargla je ukusno i zdravo povrće koje može da poslužiti i kao idealna obrok salata ili užina. Srećna Republika vam donosi recept kojim možete i sami lako da pripremite kremasti potaž od špargli. Ovako pripremljena potaž je prelepog ukusa i mirisa koji mu daje beli luk i bosiljak. Možda niste znali, ali šparglu zbog njenih karakteristika, ali i zdravstvenih benefita, zovu i kraljevskim povrćem.

Priprema:

  • veliki crni luk, sitno iseckan
  • 2 šolje celera, sitno seckana
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka, izgnječena
  • šolja mladog krompira, oguljenog i sitno iseckanog
  • 6 šolja vode 
  • četvrtina kašičice bibera
  • četvrtina kašičice soli
  • 4 šolje špargli, sitno seckanih
  • polovina šolje svežeg bosiljka, sitno seckanog
  • polovina šolje svežeg peršunovog lišća, sitno seckanog
  • trećina šolje indijskog oraha

Priprema:

U šerpu u koju ste prethodno sipali maslinovo ulje, prodinstajte celer i crni luk na jakoj temperaturi, oko 2 minuta, neprestano mešajući. Smanjite temperaturu i dinstajte još oko 6 minuta, a zatim dodajte beli luk i dinstajte dok beli luk ne postane providan. Nakon toga, dodajte vodu, so, biber, krompir i indijski orah, pa ostavite supu da prokuva.

Nakon što supa prokuva, poklopite šerpu i ostavite da se kuva još oko 15-20 minuta, dok krompir ne omekša. Dodajte špargle, pojačajte temperaturu i ostavite čorbu da još jednom prokuva, pa sve zajedno kuvajte još 2-3 minuta.

Nemojte prekuvati čorbu, jer u tom slučaju potaž neće biti jarkozelene boje. Sklonite čorbu sa ringle i ostavite sa strane da se ohladi. Kada se ohladi, dobijenu čorbu sipajte u blender, dodajte bosiljak i peršunovo lišće, pa blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Dobijenu smesu vratite u šerpu i zagrejte je. Ne dozvolite da smesa prokuva kako potaž ne bi izgubio jarkozelenu boju. Dobijeni potaž poslužite.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)