Jela bez mesa

CRNOGORSKI SMOČANI KAČAMAK: Recept za jelo na kome su odrastale generacije (FOTO)

Veoma hranljivo i ukusno, odlično se kombinuje uz kiselo mleko i sir.

08.09.2023 06:01

CRNOGORSKI SMOČANI KAČAMAK: Recept za jelo na kome su odrastale generacije (FOTO)
shutterstock.com

Tradicionalni crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Odličan je uz dodatak kiselog mleka ili sira koji će mu dati poseban šmek. 

Srećna Republika donosi vam recept za smočani kačamak, jelo na kojem su odrastale brojne generacije.

 

Sastojci:

  • 2 krompira
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 ravna kašičica soli
  • 600 ml vode
  • 800 dl mleka
  • 2 pune kašike starog kajmaka
  • 2 kašike kisele pavlake
  • kiselo mleko kao dodatak jelu

 

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno. Neka vri tako 10 ak minuta. Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko dvadesetak minuta. Tečnost treba malo da ispari. Sada drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta. U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i pavlaku pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte. Ukupno vreme kuvanja kačamaka treba da bude oko 40 minuta. Kao dodatak jelu uzmite kašiku kiselog mleka ili sira.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)