Jela bez mesa

KAKO SE SPREMA SOČIVO: Recept za brz, zdrav i ukusan obrok koji će vas oduševiti!

Sočivo najbolje ide u miksu sa salatama i što duže odstoji to je bolje.

08.02.2024 08:00

KAKO SE SPREMA SOČIVO: Recept za brz, zdrav i ukusan obrok koji će vas oduševiti!
Shutterstock

Sočivo se smatra najsuperiornijom mahunarkom zbog toga što obiluje nutritivnim i hranljivim sastojcima poput: gvožđa, kalijuma, magnezijuma, cinka ali i vitaminom B kao i kalcijumom i mnogim drugim hranljivim mineralima i vitaminima. Ova namirnica je poželjna na trpezi onih koji posebno vode zdrav način života a posebno je pogodno za trudnice, decu i dijabetičare.

Bez obzira koje je boje sočivo, proces kuvanja ovog povrća zahteva između 25 i 45 minuta. Idealno skuvano sočivo je ono koje nije premekano, nije promenilo svoju formu niti je skinut njegov omotač.

Ukoliko volite ovakva variva i želite jelo i za sutradan, kuvano sočivo je idealan izbor zato jer može dugo da odstoji. Što duže odstoji to je ukusnije.  Za ovo jelo je neophodno da imate pileću ili jagnjeću bazu (sock) koje daje poseban šmek jelu kao i korijander koji je izvrsna zamena za peršun. Sočivo ne treba kombinovati sa mesom jer je ono puno proteina a ujedno ima i visok sadržaj skroba pa bi to imalo efekat kao da jedete meso i hleb. Najbolje je kombinovati ga sa zelenim salatama. Evo jednostavnog recepta za pripremu.

Sastojci:

  • 2 šolje zelenog ili braon sočiva 
  • Crni luk ili praziluk
  • 3 čena belog luka
  • oko cm seckanog djumbira
  • začini: mleveni djumbir, korijander, kumin, kurkuma 
  • jedan l domaće pileće ili jagnjeće baze (stock) od kostiju
  • jedna šolja kuvanog ili svežeg paradajza (zavisno od sezone)
  • jedna šargarepa (opciono)
  • svež korijander (za služenje)
  • sok od limuna po ukusu     

 

Priprema:

Proprziti luk na manjoj temperaturi, oko 20 min ili duze. Zatim dodajte iseckani beli luk i đumbir a ubrzo zatim i indijske začine ako ih volite ako ne samo so i biber - so se ne dodaje na samom kraju, važno je da se jelo kuva sa soli, a podešavanje ukusa obavezno kad se malo prohladi jelo, jer zbog temperature neće vam biti lako da odredite. Dodati oprano i oceđeno sočivo i naliti bazom za supu. Sami određujete gustinu da li želite da bude retko ili gusto. Stavite na kuvanje oko 20 minuta. 

Dodajte paradajz u bilo kojoj formi, naravno da je svež ili domaći kuvan paradajz je najbolja opcija. Jelo kuvati na umerenoj vatri oko pola sata dok ne omekša sočivo. Ukoliko volite, dodajte ljutu papričicu po ukusu.

Jelo služite uz miks zelene salate i korijandera sa limunovim sokom.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)