Jela bez mesa

PRŽENICE IZ RERNE BEZ KAPI ULJA: Omiljeni doručak na drugačiji način!

Iako se kod nas najčešće jedu uz sir ili jogurt mogu biti i slatke.

01.02.2024 08:00

PRŽENICE IZ RERNE BEZ KAPI ULJA: Omiljeni doručak na drugačiji način!
Shutterstock

Prženice su jedan od najomiljenijeg doručka u Srbiji. Prave s eod staroh hleba i jaja, a velika prednost im je što su izdašne i brzo se pripremaju. Mana im je što se peku u dubokom ulju pa najčešće upuju previše masti.

Mogu da budu slane ali i slatke u zavisnosti od namaza, mada se kod nas uglavnom jedu sa sirom, kajmakom ili uz jogurt. Ukoliko volite slatko možete isprobati i slatku varijanutu i to sa namazima kao što je džem, marmelada ili med. Jedno je sigurno, šta god da kombinujete sa prženicama imaćete izdašan i izuzetno ukusan doručak. 

Međutim, postoji i drugačiji način pripreme i bez previše masnoće a ukus je fenomenalan.  Srećna republika vam poklanja recept za prženice bez kapi ulja koje će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 10 tanko sečenih kriški hleba
  •  9 kašika mleka (ko voli) 
  •  malo ulja (po potrebi) 
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite jaja kao za klasične prženice, posolite i dodajte mleko ako volite. Umočite svaku krušku hleba sa jedne i druge strane. Prženice ređajte u podmazan pleh. Možete ih malo poporskati uljem, a i ne morate. Ubacite ih u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni. Prženice precite jedne strane pet do 10 minuta a potom ih okrenite ukoliko je potrebno da se ispeče i druga strana. Poslužite uz sir, jogurt, kajmak ili uz slatke namaze kao što je džem, čokoladni namaz, marmeladu ili med. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)