Jela bez mesa

Ne volite BROKOLI? Možda ga samo kuvate na POGREŠAN način, PROBAJTE OVO i nećete se pokajati!

Ovo izuzetno zdravo povrće zavolećete čim promenite način pripreme.

Slika Autora
bySrećna Republika

18.09.2025 12:30

Ne volite BROKOLI? Možda ga samo kuvate na POGREŠAN način, PROBAJTE OVO i nećete se pokajati!
Shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya

Mnogi kažu da ne vole brokoli, ali kulinarski stručnjaci tvrde da problem nije u samoj namirnici, već u načinu na koji je pripremamo. Brokoli važi za superhranu, bogat je vlaknima, vitaminom C i antioksidansima. Ipak, kada završi na tanjiru kašast, bezukusan i neprijatnog mirisa, mnogi auvek stave tačku na brokoli.

Najveća greška: kuvate ga u vodi

Ako vaš brokoli postane gnjecav, miriše na pokvarena jaja i širi neprijatan miris po celoj kuhinji, vrlo

je verovatno da ga dugo kuvate. Upravo ključanje uništava i ukus i nutritivne vrednosti. Voda „ispere“ vitamin C, uništava teksturu i oslobađa sumporna jedinjenja zaslužna za onaj neugodni miris. „Kuvani brokoli postaje tužna, vlaknasta kaša koja ima ukus razočaranja“, slikovito opisuju kulinarski stručnjaci,a prenosi Ekspres (Ekspress).

Šta se gubi kuvanjem

Istraživanja pokazuju da kuvanje u vodi može da ukloni i do 50 odsto vitamina C i drugih hranljivih
materija rastvorljivih u vodi.

Shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya

Brokoli dugim kuvanjem gubi vitamine, boju i lep ukus

Osim toga, kuvanje menja i teksturu – umesto da ostane čvrst i hrskav, brokoli postaje mekan i beživotan. Čak i njegova prirodna svetlozelena boja postaje tamnija, pa  gubi privlačan izgled.

Kako pripremati brokoli da bude ukusan

  • Dobra vest je da brokoli može biti i ukusan i primamljiv ako se pripremi na pravi način.
  • Pečenje brokolija u rerni: Otkriva puniji ukus i stvara hrskave ivice.
  • Kuvanje na pari: Čuva hranljive materije i boju, ostaje čvrst i lepe zelene boje.
  • Prženje na tiganju: Sa malo maslinovog ulja i belog luka, brokoli dobija dodatnu aromu i postaje omiljeni prilog.
  • Sirov: Svi vitamini i minerali ostaju sačuvani, ali ga mnogi ipak radije kombinuju sa sosom ili salatom.

Brokoli ne mora biti dosadan i bezukusan. Ako izbegnete ključanje u vodi i odlučite se za pečenje,
kuvanje na pari ili lagano sotiranje, ova supernamirnica može postati pravi užitak na tanjiru - hrskava i mirisna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)