Jela bez mesa

POSNI PILAV NA VODI: Manastirski recept za preukusno jelo, tajna je u jednom začinu!

Veruje se da na današnji praznik koji je posvećen krštenju Isusa Hrista u reci Jordan treba strogo postiti bez ulja.

18.01.2024 08:00

POSNI PILAV NA VODI: Manastirski recept za preukusno jelo, tajna je u jednom začinu!
Shutesrock

Danas je Zimski Krstovdan dan kada pravoslavni vernici obavezno poste. Veruje se da ovaj praznik posvećen krštenju Isusa Hrista u reci Jordan treba strogo postiti na vodi. Međutim, većina domaćica ima problem kako da pripremi ukusan i izdašan obrok za porodicu koji će ujedno da bude i postan na vodi.

Odgovor leži u manastirskim kuhinjama jer se monasi strogo pridržavaju posta na vodi a opet njihov obrok je ukusan i zdrav.

Srećna republika vam poklanja recept za posni pilav koji se priprema na vodi a tajna ukusa leži u dodatku začina. U ovom slučaju potrebno je dodati kašičicu suve nane koja će pirinču dati nezavoravnu aromu.

Sastojci:

  • 2 šolje pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 5 maslina
  • 2 paprike jedna crvena, druga žuta
  • 1 šargarepa
  • 100 g pečuraka
  • 1 kašičica suve nane
  • seckani peršun
  • so  

Priprema:

Isperite pirinač u nekoliko voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom da ogrezne i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost. Odovojeno u većoj posudu zagrejte malo vode i dodajte iseckan luk, šargarepu na kockice, paprike, pečurke i sve to dinstajte dok povrće ne odmekne. Čim omekša začinite sa malo soli, pa ubacite nanu i sitno naseckane masline. Dodajte skuvani pirinač i promešajte, pa ostavite još oko 5 minuta na tihoj vatri. Kada je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle, pospite seckanim peršunom i poslužite. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)