Danas je Zimski Krstovdan dan kada pravoslavni vernici obavezno poste. Veruje se da ovaj praznik posvećen krštenju Isusa Hrista u reci Jordan treba strogo postiti na vodi. Međutim, većina domaćica ima problem kako da pripremi ukusan i izdašan obrok za porodicu koji će ujedno da bude i postan na vodi.
Odgovor leži u manastirskim kuhinjama jer se monasi strogo pridržavaju posta na vodi a opet njihov obrok je ukusan i zdrav.
Srećna republika vam poklanja recept za posni pilav koji se priprema na vodi a tajna ukusa leži u dodatku začina. U ovom slučaju potrebno je dodati kašičicu suve nane koja će pirinču dati nezavoravnu aromu.
Sastojci:
- 2 šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 5 maslina
- 2 paprike jedna crvena, druga žuta
- 1 šargarepa
- 100 g pečuraka
- 1 kašičica suve nane
- seckani peršun
- so
Priprema:
Isperite pirinač u nekoliko voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom da ogrezne i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost. Odovojeno u većoj posudu zagrejte malo vode i dodajte iseckan luk, šargarepu na kockice, paprike, pečurke i sve to dinstajte dok povrće ne odmekne. Čim omekša začinite sa malo soli, pa ubacite nanu i sitno naseckane masline. Dodajte skuvani pirinač i promešajte, pa ostavite još oko 5 minuta na tihoj vatri. Kada je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle, pospite seckanim peršunom i poslužite. Prijatno!
Komentari (0)