Opšte je poznato da su pite glavna poslastica na Balkanu i nešto što se rado sprema u svim prilikama. Bilo da su slatke ili slane u njima uživaju sve generacije.
Pite su veoma praktične za pravljenje te su neretko izbor i onim manje veštim kuvarima. Sve što je potrebno jeste da odaberete dobar nadev po želji i kupite kore. Zaista deluje jednostavno.
Srećna republika vam donosi recept za posnu pitu sa spanaćem i bukovačom koja će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Idealna je za dane posta ali i bilo koji drugi dan kad se uželite domaće kuhinje.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu,
- šolja pirinča,
- veće pakovanje bukovače (pečurke, gljive),
- 6 smrznutih kroketa od spanaća (ili svež spanać ukoliko je sezona),
- ljuta papričica (ko voli),
- biber,
- so
Priprema:
U malo vode spusti krokete spanaća i kuvati 5 min. Dodati šolju pirinča i dve šolje vode a potom zajedno kuvati 15 minuta. Za to vreme bukovaču posoliti, pobiberiti i ispeći u rerni bez ulja na malo vode. Zatim je iseckati na kockice i dodati u kuvani pirinač. Ovom smesom filovati kore.
Po ukusu dodati ljutu papričicu (ukusno je ko voli ljuto). Staviti koru i porskati vodom, preko nje drugu koru pa fil i tako sve dok imamo fila. Peći na 220 ili 250 stepeni dok ne porumeni.
Pitu iseći na manje parčiće i služiti kad se prohladi.
Komentari (0)