Slatkiši

RECEPT ZA ZDRAVU, DOMAĆU ČOKOLADU: Omiljena poslastica od samo 4 sastojka!

Donosimo vam recept u kojem ćete sigurno uživati i vi i svi vaši ukućani.

08.04.2023 08:01

RECEPT ZA ZDRAVU, DOMAĆU ČOKOLADU: Omiljena poslastica od samo 4 sastojka!
Shutterstock

Čokolada je poslastica u kojoj podjednako uživaju i mlađi i stariji. Danas postoji bezbroj ukusa tog popularnog slatkiša, te se za svakog može naći baš onaj koji mu najviše prija. Kada biramo čokoladu osnovno je da primetimo koliko ima kakaa. Takođe, dobro je da proverimo da li je taj kakao organski, kao i koji šećer sadrži i u kom procentu. Ukoliko čokolada ima više kakao udela ona je samim tim i kvalitetnija, ali i skuplja. U zavisnosti od sastojaka cena tog proizvoda može ići i do nekoliko stotina evra.

Međutim, nije potrebno da potrošite pravo malo bogatstvo kako biste uživali u sočnoj čokoladi. Srećna Republika donosi vam recept za domaću čokoladu od samo četiri sastojka.

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 4 kašike javorovog sirupa ili tečnog meda
  • 40 g kakaa
  • 200 grama lešika

Priprema:

U jednu činiju sipajte kakao. Ako ne volite gorku čokoladu koristite manje intezivan i taman kakao, pa probajte da pronađete već zaslađen. U svakom slučaju koristite kakao za kolače ili sirovi kakao, nikako ne kakao napitak, ni čokoladu u prahu. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte mu med ili javorov sirup, pa promešajte varjačom da se sjedini i odmah prelijte preko kakao praha. Mešajte dok se sve ne poveže i potom mestimično pobacajte lešnike i opet lagano promeštajte. Tu smesu izlijte u slikonske kalupe za praline ili na tacnu za pečenje obložen papirom za pečenje i poravnajte. Stavite u zamrzivač i pričekajte dok se u potpunosti ne stegne, najbolje oko sat vremena.

Ako ste čokoladu izlili na papir za pečenje, nakon 15 do 20 minuta od njenog ostavljanja u zamrzivaču, jednostavno je izvadite, nožem iscrtajte jednake pravougaonike, baš onakve kakve imaju kupovne čokolade i vratite je ponovo u zamrzivač da se stegne do kraja. Čokoladu držite na hladnom i izvadite je tek neposredno pre posluživanja.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)