Slatkiši

EVO KAKO DA SAMI NAPRAVITE KADAIF, lakše je nego što se misli (FOTO)

Uživajte u omiljenoj orijentalnoj poslastici u toplini svog doma.

10.02.2023 08:00

EVO KAKO DA SAMI NAPRAVITE KADAIF, lakše je nego što se misli (FOTO)
Shutterstock

Kadaif je tradicionalan turski slatkiš koji se pravi kod nas od davnina. Ima raznih varijanti pripreme ove preukusne poslastice ali postoji jedan tradicionalan način koji neprogrešivo uvog uspe. Savršena je poslastica za vikend ili ako imate najavljene goste, jer će se oduševiti vašom kreativnošću. Osim što je vrlo ukusan prigodan je i za oko.

Sastojci:

  • 300-400 g rezanaca za kadaif
  • 200 g maslaca
  • 5 kašika 
  • 400-500 g oraha

Za sirup:

  •  kg šećera
  • 3 kriške limuna
  • voda

 

Priprema:

U jednoj šerpi rastopiti maslac i ulje, na toploj ringli i ostaviti ga da stoji tako topao na šporetu. U međuvremenu iseckati orahe ili ih samleti na sitno u mašini. U dubljoj tepsiji prečnika 30 cm istresti pola rezanaca kadaifa i fino ga rasporediti po plehu da se ne lomi. Trećinu maslaca kašikom preliti preko kadaifa a onda lepo rasporediti orahe po njemu. Ostatak kadaifa opet stavimo preko oraha i pritisnemo rukom da stane u pleh, a onda prelijemo ostatkom maslaca. Kadaif peći oko sat vremena na 170 stepeni a gotov je kad počne da "hoda" po tepsiji i kada se prilikom sečenja odvaja od ivica pleha.

Na drugoj strani pripremiti sirup i to tako što će se šećeru dodati voda, toliko da ga u šerpi prekrije i bude oko prst iznad njega, a onda dodamo i limun i pustimo da proključa. Kada sirup proključa, smanjimo vatru i ostavimo da se kuva još 15 minuta. Kada se kadaif ispeče i malo ohladi oko 10 minuta, toplim sirupom sa kutlačom preliti kolač  ali paziti da se ne pretera kako ne bi bio gnjecav. Na kraju ga iseći na kocke, romboide ili trouglove.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)