Slatkiši

DOMAĆI SALČIĆI SA DŽEMOM: Recept koji ćete obožavati!

Ne čekajte više mame i bake za najukusnija peciva!

06.02.2023 08:01

DOMAĆI SALČIĆI SA DŽEMOM: Recept koji ćete obožavati!
Printscreen/YouTube

Salčići su mnogima omiljena poslastica u odnosu na sve kroasane i peciva. Ukoliko ste mislili da je nemoguće da dočarate ukus detinjstva, Srećna Republika vam daje savršen recept koji će vas vratiti u detinjstvo kada ništa nije moglo da zameni dobro poznate salčiće.

Sastojci:

 

  • kg brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 30 g svežeg kvasca
  • 4 žumanca
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • kesica vanilinog šećera
  • kašičica strugane kore od limuna
  • 100 ml ulja

Za premazivanje

  • 500 g samlevenog sala
  • tegla džema marelica

Priprema:

Od navedenih sastojaka uzeti oko 100 g mleka, jednu kašičicu šećera, kašiku brašna i kvasac pa izmešajte i ostavite na toplom mestu da kvasac nadođe. Testo zamesite od kvasca i ostalih sastojaka tako da bude dosta meko, ali da se ne lepi za podlogu. Ostavite ga da kisne dok se ne poveća duplo. Za to vreme vi pripremite salo.

Salo sa jedne strane ima jaku providnu opnu koju morate obavezno skinuti i tek onda samo jedanput samleti salo. Testo se premazuje i preklapa 3 puta uvek na isti način. Svaki put ga ostavite da odstoji 15-20 minuta i naraste, a zatim ga ponovo razvaljajte i premažite mlevenim salom. Četvrti put ga razvaljajte i secite na trake i komade željene veličine i filujte džemom po vašem ukusu.

Napunjene salčiće ređati na pleh sa pek papirom, sa razmakom od 2 cm jer će salčići prilikom pečenja još narasti. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 15-20 minuta ili dok ne porumene.

Služiti ih tople. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)