Kao mali smo ih često jeli i pomagali mamama da ih naprave, a ništa nije bilo uzbudljivije od mućenja smese i čekanja da se kolač ohladi kako bi kora od čokolada krenula da "puca" poput sladoleda. Ako ste se uželeli domaćih kolača koji će vas osvežiti u ovim prazničnim danima, ovaj kolač je idealan da ga napravite za sebe i ukućane. Evo šta vam je potrebno za ledene kocke.
Sastojci:
Kora:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
Sirup:
- 250 g šećera
- 200 g vode
Fil:
- litar mleka
- 16 kašike šećera
- 16 kašike brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g margarina
- flašica ekstrakta limuna
Glazura:
- 100 g čokolade
- malo ulja
- malo mleka
Priprema:
Umutiti u jednoj posudi sve sastojke za koru, izliti u pleh i staviti da se peče oko 10 minuta. Na drugoj strani za sirup staviti vodu i šećer da proključaju, a zatim njime preliti patišpanj, ali tek nakon što se ohladi od pečenja.
Možda vas zanima…
Od mleka oduzeti malu količinu, koliko da se u njemu "razbije" brašno, a drugu veću količinu skuvati sa šećerom da provri. Dodati brašno i skuvati krem, a zatim dodati vanilin šećer i ostaviti da se ohladi. Margarin treba u međuvremenu sjediniti sa ekstraktom limuna i korom limuna i sjediniti sa hladnim kremom, dobro umutiti i njime premazati koru kolača. Za glazuru rastopiti čokoladu, ulje i mleko i njome premazati fil. Kada se kolač ohladi, iseći ga na kocke i poslužiti.
Komentari (0)