Slatkiši

KROFNE I U PERIODU POSTA: Mekane kao duša, a spremne nikad brže

Ko kaže da se u periodu posta morate suzdržavati od jednog od omiljenih slatkiša mnogih ljudi?

20.12.2022 08:01

KROFNE I U PERIODU POSTA: Mekane kao duša, a spremne nikad brže
Pixabay.com

Božićni post uveliko traje, a ukoliko vam se jede nešto slatko, a ukusno, a što možete bez mnogo muke i sami da spremite, Srećna Republika ima idealno rešenje za vas. U pitanju su krofne koje, verovali ili ne mogu da budu i posne i podjednako ukusne kao i one mrsne, ako ne i ukusnije. Ne morate da izlazite do prve pekare i mučite muku da li je pecivo koje želite posno ili ne. 

Sastojci:

  • kilogram brašna
  • 40 g kvasca
  • 3 dl mlake vode
  • 2 dl kisele vode
  • decilitar ulja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • narendana kora limuna
  • narendana kora narandže
  • kašičica soli

Priprema:

U vanglu staviti kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešati sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe. Zatim u nadošli kvasac sipati ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže, vanilin šećer. Potom zamesiti brašnom. Dodavati ga malo po malo, pa dodati so. Završiti mešenje i ostaviti da se testo udvostruči.

Testo razvući na brašnom posutu radnu površinu, vaditi kolutiće čašom i ostaviti da malo nadođu, oko 10 minuta.

Ulje zagrejati i gornju stranu krofne spuštati okrenutu prema dole. Poklopiti i pržiti oko minut, skloniti poklopac i ostaviti da donja strana porumeni. Okrenuti i drugu stranu da porumeni.

Vaditi krofne na ubrus da se ocede, posuti prah šećerom i poslužiti uz džem.

Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)