Božićni post uveliko traje, a ukoliko vam se jede nešto slatko, a ukusno, a što možete bez mnogo muke i sami da spremite, Srećna Republika ima idealno rešenje za vas. U pitanju su krofne koje, verovali ili ne mogu da budu i posne i podjednako ukusne kao i one mrsne, ako ne i ukusnije. Ne morate da izlazite do prve pekare i mučite muku da li je pecivo koje želite posno ili ne.
Sastojci:
- kilogram brašna
- 40 g kvasca
- 3 dl mlake vode
- 2 dl kisele vode
- decilitar ulja
- 2 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- narendana kora limuna
- narendana kora narandže
- kašičica soli
Priprema:
U vanglu staviti kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. Dobro izmešati sa malo vode i ostaviti da kvasac nadođe. Zatim u nadošli kvasac sipati ulje, vodu, kiselu vodu, šećer, narendanu koru limuna i narandže, vanilin šećer. Potom zamesiti brašnom. Dodavati ga malo po malo, pa dodati so. Završiti mešenje i ostaviti da se testo udvostruči.
Testo razvući na brašnom posutu radnu površinu, vaditi kolutiće čašom i ostaviti da malo nadođu, oko 10 minuta.
Ulje zagrejati i gornju stranu krofne spuštati okrenutu prema dole. Poklopiti i pržiti oko minut, skloniti poklopac i ostaviti da donja strana porumeni. Okrenuti i drugu stranu da porumeni.
Vaditi krofne na ubrus da se ocede, posuti prah šećerom i poslužiti uz džem.
Uživajte!
Komentari (0)