Mnogi će se složiti da su tulumbe prave kraljice kada su poslastice u pitanju. Ukoliko ste među onima koji upravo taj slatkiš naručuju i u poslastičarnicama širom sveta, krajnje je vreme da i u toplini svog doma naučite da ih pripremate, a Srećna Republika vam otkriva i sve cake koje će vam u tome pomoći.
Sastojci:
Sastojci za testo:
- 4 jaja ako su veća, ako su manja 5 komada
- 2 čaše vode
- pola čaše ulja
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
- litar ulja za prženje
Preliv:
- kg šećera
- 3 čaše vode
- par kolutića limuna
Priprema:
U malo dublji tiganj stavite vodu, ulje, šećer, so i ostavite da provri. Sklonite posudu sa ringle i ostavite testo da se ohladi oko 10 minuta. Za to vreme posebno umutite jaja u činiji, pa ih dodajte u testo. Posle toga mikserom dobro izmešajte jaja sa testom dok ne dobijete mekšu, svilenkastu teksturu testa. Testom napunite špric.
Istisnite kuglice iz šprica u hladno ulje. Ne treba ih stiskati jer će se tokom prženja njihova veličina udvostručiti, pa bi trebalo da imaju prostora za plivanje. Kada završite sa pravljenjem, ostavite tiganj na šporetu i podesite ga na jaču temperaturu, pa kada vidite da počinju da se prže i okreću se same, smanjite temperaturu ringle. Nastavite da pržite, s tim da se ponekad tulumbe moraju okretati dok deo između rebara ne dobije onu zlatnu boju. Tek tada su gotove.
Vruće tulumbe vadite šupljikavom kašikom i uronite ih direktno u sirup. Ostavite ih u sirupu dok se sledeća tura ne isprži, pa tek onda mogu da se vade i ređaju u šerpu.
Možda vas zanima…
Između svakog novog kruga, ulje u kome se prži prvo mora da se ohladi, pa tek onda pržite novu turu. Dakle, ugasite šporet, skinite tiganj sa uljem i ostavite da se hladi desetak minuta.
Uživajte!
Komentari (0)