Slatkiši

HALVA SA SPECIJALNIM SASTOJKOM: Garantovano ukusnija nego iz prodavnice!

Srećna Republika donosi vam recept kojim ćete dobiti originalnu halvu, baš onakvu kakva se pravi na Bliskom istoku.

26.01.2023 08:01

HALVA SA SPECIJALNIM SASTOJKOM: Garantovano ukusnija nego iz prodavnice!
Pixabay.com

Nisu retki oni koji od slatkiša najviše vole halvu. Termin, kao i sama poslastica, potiče iz zemalja Bliskog istoka, ali je vremenom postala toliko popularna širom sveta da je internet prepun recepata za ćeten alvu ili halvu. Mnogi među sastojcima za njeno spravljanje podrazumevaju brašno, a ne originalni sastojak kojim se zapravo dobija čuvena halva, pa vam zato Srećna Republika oktriva tajnu u vezi s tim receptom kako biste u svoj dom prizvali prave ukuse Bliskog istoka.

Sastojci:

  • 280 g šećera
  • 100 ml vode
  • 340 g tahinija 

Evo i šta je potrebno kako biste napravili tahinije: 

  •  300 g paste od čistog mlevenog susama - zove se tahini
  •  300 g meda

Dobro promešajte i napravite kuglice, tahinije. Stavite ih malo u frižider da se stegnu.

Priprema halve:

Prokuvati vodu i šećer,dok ne dostignu temperaturu od 125°C. Tako vruć sirup sipati u tahini, dobro mešajući dok se masa ne izjednači i ne počne da budu pahuljasta. Obložiti posudu papirom za pečenje, sipati smesu i dobro je ispresovati. Kad postane solidno čvrsta, izručiti je, upakovati u masni papir, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan, dva. Tahini ponekad ispusti ulje, koje bude na površini. Nmojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre nego što ga izmešate sa sirupom.

Za one koji nemaju termometar, stavite u tanjirić za crnu kafu što hladniju vodu, pa kad sirup počne da se zgušnjava, treba da izgleda kao gust med, sipajte kap na tanjirić s vodom. Ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, spreman je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete dobru masu.

Po želji možete da u halvu dodate oko 50 g čokolade, pečene bademe, kikiriki, lešnike, orahe ili suvo grožđe. Ako dodajete nešto od pobrojanog, dodajte ga pre nego što dodate tahini.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)