Jela bez mesa

VASILICE SA MEDOM: Na Mali Božić domaćice mese kolač koji ima posebno značenje! (FOTO)

Danas slavimo Svetog Vasilija Velikog i njemu u čast prave se vasilice koje se daruju ukućanima.

14.01.2023 08:01

VASILICE SA MEDOM: Na Mali Božić domaćice mese kolač koji ima posebno značenje! (FOTO)
shutterstock.com

Prvog januara po starom kalendaru, a 14. po novom, praznuje se Mali Božić i Srpska Nova godina. Na ovaj dan domaćice prave poseban kolač koji se zove vasilica. On je nalik pogači, samo se pravi iz više hlebčića koji se daruju ukućanima uz praznični ručak.Vasilice se tradicionalno pripremaju 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Na taj dan se upokojio i arhiepiskop Sveti Vasilije, nazivan pčelom crkve Hristove, koja nosi med vernima i svojom žaokom bode jeretike - bezbožnike.

Postoji nekoliko načina na koje se pravi vasilica, a najpopularniji je onaj slatki sa medom.

Srećna Republika vam donosi recept za vasilicu sa medom:

 

SASTOJCI:

  • 800 g brašna 
  • 200 g masti
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 šolja mlake voda
  • 1 kašika meda

PRIPREMA:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so I vodu, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)