Odrasli

NOVA SAZNANJA O MEDU ZAPREPASTILA SU I NAUČNIKE: Samo ga ovako treba jesti!

Nova studija sa Univerziteta u Torontu donela je zanimljive rezultate o tome kako konzumacija meda može da utiče na naše zdravlje iako se dosad verovalo da sa njim ne treba preterivati jer mu je sastav 80 odsto šećer.

07.01.2023 11:59

NOVA SAZNANJA O MEDU ZAPREPASTILA SU I NAUČNIKE: Samo ga ovako treba jesti!
shutterstock.com

Benefiti meda poznati su od davnina, zbog čega se ta prirodna namirnica smatra jednom od najzdravijih, ali i najlekovitijih, pa se kroz vekove, osim u ishrani, često upotrebljavala i za negu lica i tela. Ne treba posebno isticati da med poseduje lekovita i nutritivna svojstva, a sada je nauka to potvrdila otkrivši dobrobiti koje ta slatka namirnica ima za naše kardiometaboličko zdravlje.

Naime, naučnici su otkrili da je konzumacija sirovog meda povezana sa nižim nivoom glukoze u krvi, ali i nižim nivoima lošeg holesterola i markera koji ukazuju na bolest masne jetre. 

- Ovo je iznenađujuće jer čak 80 odsto sastava meda čini šećer - istakao je čelnik nove studije Tausif Kan sa Univerziteta u Torontu i dodao kako se to ipak najverovatnije može objasniti činjenicom da u sastav meda ulaze veoma retki šećeri, proteini, organske kiseline i bioaktivne supstance koje imaju zdravstvene benefite. 

Prethodna istraživanja su, podsetimo, već ukazala na to da ova "poslastica" može da poboljša kardiometaboličko zdravlje, ali je najnovija studija najsveobuhvatnija i dala je detaljan pregled i podatke o nastanku meda i cvetnom izvoru. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu "Nutrition revjus".

Pixabay.com

Lekovita i nutritivna svojstva meda su poznata od davnina

Iako se među istraživačima i naučnicima govori da je "šećer šećer" najnoviji rezultati treba da zaustave označavanje meda kao besplatnog i dodatnog šećera u ishrani, prenosi skajdejli.com

- To zapravo ne znači da treba početi s konzumacijom meda ukoliko izbegavate šećer, već da osobe koje inače konzumiraju šećere mogu da razmisle o tome da im med može biti zamena za neki drugi zaslađivač, jer ta zamena može smanjiti kardiometaboličke rizike - objasnio je Kan. 

Istraživanje je sprovedeno na više od 1.100 osoba. One su svakodnevno u proseku unosile dve supene kašike meda, a ispitivanje je trajalo osam nedelja. Sirovi med je pokazao pozitivne efekte, dok je prerađeni gubio mnoge zdravstvene efekte nakon pasterizacije na 65 stepeni Celzjusovih. Takođe, pokazalo se da topli napitak neće značajno uticati na med i izmeniti ili uništititi njegova korisna svojstva. Ipak, konzumiranje nezagrejanog meda sa jogurtom ili namazom i prelivom u salati jeste najpoželjniji način unosa te namirnice. 

- Naredne studije će se više fokusirati na neprerađeni med - potvrdio je Kan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)