Odrasli

UZROCI NEREDOVNE MENSTRUACIJE: Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje (FOTO)

Promene koje se odvijaju u vašem telu mogu dovesti do izostanka mentrualnog ciklusa.

03.01.2023 18:30

UZROCI NEREDOVNE MENSTRUACIJE:  Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje (FOTO)
shutterstock.com

Istraživanja pokazuju da gotovo svaka žena, s vremena na vreme, ima neredovnu menstruaciju. Iako u većini slučajeva ovakvo stanje nije opasno, važno je da se shvati uzrok nepravilnosti, tj. neredovnost.

Svaka promena u telu je signal da na nju moramo da obratimo pažnju. Odlazak lekaru je prvi preventivni potez koji moramo učiniti. Važno je osluškivati telo. Ovo su neki od razloga zbog kojih dolazi do neredovnosti menstrualnog ciklusa.

Shutterstock

Jedan od pokazatelja da ste u drugom stanju jeste izostanak menstruacije

 

TRUDNOĆA

Kada je u drugom stanju, žensko telo proizvodi različite nivoe hormona usled čega dolazi do prestanka menstruacije. Međutim, u nekim slučajevima žena iskusi slabije krvarenje ili kašnjenje menstruacije pre nego što se ona u potpunosti “obustavi” tokom trudnoće.

shutterstock.com

Previše izloženosti stresu utiče na celo telo pa i na menstrualni ciklus

 

STRES

Stres je najčešći uzrok neredovne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, direktono utiče na to u kojim količinama telo proizvodi estrogen i progesteron (polne hormone). Ako u krvotoku imate previše kortizola, sve su šanse da će vam menstruacija kasniti.

shutterstock.com

Promena u iskhrani utiče na vaše telo

 

ISHRANA I NAGLA PROMENA TEŽINE

Još jedan veoma bitan razlog usled kojeg dolazi do kašnjenja ili izostanka menstruacije jeste i hrana koju jedete, konkretnije vaša telesna težina. Ako uglavnom konzumirate namirnice bogate ugljenim hidratima ili ako ste dobili na težini, vaše telo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona koji će se menjati kada ovulirate. Isto važi i za žene koje su izgubile na težini, piše Minimagazin.

pexels.com

Smanjite unos alkoholnih pića

 

ALKOHOL

Jetra pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa tako što metabolizuje estrogen i progesteron. Prekomerne količine alkohola mogu izazvati oštećenja jetre i  uticati na to da se poremeti proces rada pomenutih hormona.

shutterstock.com

Sindrom policističnih jajnika ima veliki uticaj na vaš menstrualni ciklus

 

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

Prilično česta komplikacija, sindrom policističnih jajnika izaziva stvaranje cista na jajnicima čime se ometa redovno ovuliranje. Ostali simptomi uključuju preteranu maljavost debljanje, pojavu peruti i neplodnost. Ukoliko dođe do komplikacija, one obično uključuju endometriozu i srčana oboljenja.

pexels.com

Prehlada i lekovi mogu poremetiti ciklus kod žena

 

KORIŠĆENJE LEKOVA

Ako ste nedavno bili bolesni i morali ste da uzimate lekove, velika je verovatnoća da će vam menstruacija kasniti dan – dva. To se dešava uglavnom zbog toga što većina lekova ometa način na koje vaše telo proizvodi estrogen i progesteron.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)