Odrasli

AKO IMATE OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE GINEKOLOGU: Bol u stomaku i česta potreba za odlaskom u toalet mogu ukazati na opasan problem! (FOTO)

Lekari upozoravaju na signale koje nam telo šalje, a koje ne smete ignorisati.

16.12.2022 13:10

AKO IMATE OVE SIMPTOME, ODMAH SE JAVITE GINEKOLOGU:  Bol u stomaku i česta potreba za odlaskom u toalet mogu ukazati na opasan problem! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ginekolozi stalno apeluju na redovne preglede, posebno kod žena koje u porodičnoj anamnezi imaju nekoga ko je imao ozbiljnijih ginekoloških problema. Bez obzira na to, redovni preventivni pregledi su neophodni. Ukoliko primetite i neke od sledećih simptoma, obavezno se obratite ginekologu za savet i potrebnu terapiju kako biste na vreme utvrdili uzrok nelagodnosti koju osećate i krenuli sa lečenjem.

 

Na ove simptome posebno obratite pažnju: 

Shutterstock

Iznenadni problemi

 

Iznenadni bol u donjem delu stomaka

Kod mladih žena, oštar i intenzivan bol u donjem delu stomaka može imati mnogo uzroka, koji potencijalno mogu biti opasni poput vanmaterične (ektopične) trudnoće ili komplikacija sa cistama na jajnicima. 

Pixabay.com

Obratite pažnju na simptome koje vam telo šalje

 

Teške ili bolne menstruacije

Obilne ili bolne menstruacije ponekad mogu biti posledica stanja kao što su fibroidi i endometrioza koja, iako nisu opasna po život, mogu znatno umanjiti kvalitet našeg života. Rana dijagnoza može pomoći u planiranju odgovarajućeg toka lečenja.

Povećana potreba za mokrenjem

Povećana potreba za mokrenjem i peckanje tokom mokrenja mogu ukazivati na infekciju bešike i lako se mogu lečiti. Međutim, ovi simptomi ponekad mogu ukazivati na ginekološke probleme, kao što su fibroidi materice ili ciste na jajnicima, piše Ženskimagazin.

 Curenje urina ili inkontinencija

Curenje urina ili inkontinencija je čest simptom, a do 40 odsto žena pati od toga, posebno nakon porođaja i menopauze. Jednostavne mere kao što je fizioterapija sa vežbama za karlično dno mogu napraviti ogromnu razliku.

Foto: Shutterstock

Bolni seksualni odnosi

 

Bol tokom seksualnog odnosa

Bol tokom seksualnog odnosa može ukazivati na stanja kao što je endometrioza i ako potraje, treba potražiti medicinsku pomoć.

Simptomi menopauze

Simptomi menopauze kao što su talasi vrućine, noćno znojenje, loš kvalitet sna, anksioznost i promene raspoloženja mogu značajno uticati na naš rad i život.

shutterstock.com

Redovne posete ginekologu su neophodne

 

Simptomi za ginekološke karcinome

Verovatno svi znamo osnove o raku grlića materice i raku jajnika, ali postoji još jedan rak ženskih genitalnih organa sa kojim većina žena nije upoznata: rak vagine i vulve. Rak vagine i vulve je veoma redak, posebno kod mladih žena. Prema Američkom društvu za rak, samo jedna od 1100 žena će razviti vaginalni rak tokom svog života, a samo 15 odsto slučajeva se javlja kod žena mlađih od 40 godina.

 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)