Odrasli

SEZONA PREHLADA I GRIPA JE U JEKU, A OVE BILJKE ĆE VAM POMOĆI! Ublažavaju simptome respiratornih infekcija i od davnina se koriste u zdravstvene svrhe

Respiratorni sistem je posebno osetljiv u ovo doba godine, ali pojedine biljke, uz korišćenje adekvatne terapije koju je prepisao lekar, znatno mogu da olakšaju tegobe.

08.12.2022 18:01

SEZONA PREHLADA I GRIPA JE U JEKU, A OVE BILJKE ĆE VAM POMOĆI! Ublažavaju simptome respiratornih infekcija i od davnina se koriste u zdravstvene svrhe
pexels.com

Respiratorni sistem, kao i svi drugi sistemi u našem telu, obavljaju svoj posao van naše svesti. Tako mi u proseku svakog dana udahnemo 22.000 puta, a svaki put kada je taj broj manji i kada je disanje iz nekog razloga otežano, opravdano se javlja zabrinutost. Iako je su većini slučajeva po sredi virusne infekcije koje izazivaju različite vrste prehlada, pa i gripa, veoma važno dobiti adekvatan savet ili terapiju od izabranog lekara. Sve ostalo što se tokom zimskog perioda koristi, a što na bilo koji način može da olakša simptome respiratornih infekcija, ubraja se u domen alternativnih preparata koji mogu biti samo prva ili dodatna pomoć uz pojedine medikamente prepisane od strane doktora. 

Srećna republika donosi vam niz biljaka koje i te kako mogu pomoći pri olakšavanju tegoba uzrokovanih prehladama i gripom, ali ono što je važno napomenuti, jeste da ih najčešće ne mogu ukloniti. 

Astragalus (Kozinac)

Ova biljka se pokazala kao odlična preventiva za mnoge bolesti. laboratorijske analize potvrđuju da ekstrakti korena te biljke poboljšavaju funkciju belih krvih zrnaca, a istovremeno povećavaju antitela kod zdravih ljudi, prenosi nationalgeopgraphic.com.

Kozinac može povećati nivo interferona, proteina koji aktivira imunitet koji se bori protiv virusnih infekcija. To najviše pomaže kod gornjih disajnih puteva i to posebno kod osoba koje su sklone gripu ili prehladi. Ipak, mera opreza se preporučuje kod trudnica i dojilja jer one ne bi trebalo da koriste koren kozinca. Takođe, ljudi koji imaju autoimune bolesti treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre njegove upotrebe.

Ehinacea

Reč je o divljem cvetu koji ima mnogo zdravstvenih prednosti, a naročito smanjuje šanse za prehladu ukoliko preventivno delujete. Ta biljka je najproučavanija zbog svojih pozitivnih efekata na imuni sistem, uključujući stimulaciju belih krvnih zrnaca u borbi protiv infekcija. Neka hemijska jedinjenja u biljci imaju lekovita dejstva i jačaju imuni sistem i tako inhibiraju viruse i bakterije.

Njeno dejstvo se istražuje, a da biste videli koristi preporučuje se uzimanje adekvatne doze na prvi znak bolesti u vidu čaja ili kapsule. Mere opreza preporučuju se kod onih koji boluju od tuberkuloze, leukemije, dijabetesa, side ili autoimunih poremećaja, kao i multipleskleroze. U retkim slučajevima može izazvati alergije.

Bazga (Crna zova)

Bobice te biljke obiluju vitaminima, poput vitamina C, i antioksidansima. Sirup od nje može pomoći kod prehlade i gripa. Drugi simptomi poput oticanja sluzokože, začepljenog nosa, svraba i kijanja mogu se ublažiti pomoću preparata na bazi te biljke. Ukoliko su nezrele bobice ili proizvodi napravljeni od drugih delova biljaka, oni se ne smeju konzumirati. Sadrže opasna jedinjenja koja mogu izazvati mučninu, povraćanje, dijareju, vrtoglavicu i konfuziju. 

Beli slez

Od korena listova belog sleza prave se najlepše poslastice. Beli slez se smatra prirodnim lekom i često je važan sastojak mnogih sirupa. Beli slez sadrži polisaharide, prirodnu sluz koja smiruje iritiranu sluzokožu izazvanu upalom grla, kašlja i slično. Nema nikakvih kontarindikacija i mera opreza.

Mulein (Divizma)

Listovi i stabljike ove biljke ublažavaju simptome bronhitisa, kašlja i drugih oboljenja grla i ima umirujući uticaj na respiratorna tkiva. Smatra se starim lekom za probleme sa disajnim putevima, a čaj od te biljke smiruje grlo i blagotovorno utiče na njega. U lečenju se koriste njeni različiti delovi, poput lišća, cveća i korenja. Iako diviz nije istražen, nije zanemarljiva njegova uloga u biljnoj medicini. Ipak, preporučuje se doza opreza jer seme divizme zbog svoje toksičnosti ne bi trebalo da bude deo ekstrakta te biljke, čaja ili kapsule. 

Pelargonijum (Južnoafrička muškatla)

Ova biljka ima jaku tradiciju u medicinskoj upotrebi u Africi i vekovima je bila deo tradicionalnog lečenja. Lekari preporučuju koren te biljke koji može da pomogne u smanjenju simptoma respiratornih infekcija poput kašlja, prehlade, pneumonije, upale grla kao i drugih sekundarnih infekcija poput hroničnog bronhitisa. Kod pojedinih korisnika te biljke zabeleženi su simptomi poput blagih stomačnih tegoba, osipa i poremećaja nervnog sistema. Oni koji uzimaju antikoagulanse trebalo bi da je izbegavaju.

Majčina dušica

Ova biljka zajedno se zajedno sa žalfijom ubraja u mirisne biljke kojima se uloga udvostručuje kao lek. Ublažava kašalj, ali pomaže i u čišćenju bronhijalne sluzi. Nekoliko hemikalija u biljci pomažu iskašljavanje i inhibiciju bakterija, virusa i gljivica. Praktičari lekovitog bilja je preporučuju za one koji imaju kašalj, prehladu, grip, bronhitis i astmu. Takođe, blagotovorno deluje na probavni sistem jer opušta mišiće želuca i creva. Oni koji su osetljivi na hormone treba da je izbegavaju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)