Aronija je listopadni grm poreklom iz Severne Amerike koju su Indijanci vekovima koristili kao lek. Malene tamne bobice pune su antioksidanasa i vitamina C pa se smatraju superhranom, a njihova lekovitost se proučava u laboratorijama širom sveta.
Aronija poboljšava cirkulaciju krvi, jača krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti, sprečava pojavu dijabetesa, čisti jetru, čuva vid i oči, jača imunitet, usporava starenje...
Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola koji "dezinfikuje" krvotok i telo, a utiču na brže zarastanje rana. Osim bobica, lekovito je i lišće koje se koristi za čaj koji uklanja umor.
Srećna republika vam donosi recept za sok od aronije koji možete konzumirati svaki dan kao preventivu brojnih bolesti.

Pixabay.com
Recept za sok od aronije
Sastojci:
- 1 kg zrelih bobica aronije
- 500 g šećera (možete dodati i med umesto šećera čime se dobija zdravija varijanta soka)
- 2 l vode
- 1/2 limuna
Priprema:
U veliku šerpu sipajte vodu i šećer pa kad provri dodajte oprane i očišćenje bobice aronije. Varjačom ili još bolje kutlačom izgnječiti bobice kako bi pustile što više soka dok tečnost ponovo ne provri. Skinite šerpu s vatre i ostavite da se sok malo prohladi. Kroz gustu gazu procedite smesu, dodajte sok od limuna, pa ponovo prokuvajte sok 10 do 15 minuta na tihoj vatri. Vruć sok sipajte u temeljno opranu i u rerni zagrejanu flašu, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Nemojte bacati masu koja vam ostane nakon ceđenja soka jer od nje možete napraviti ukusan i zdrav džem.
Komentari (0)