Prirodni lekovi

Napravite domaći LIKER od KUPINE! Puno zdravlja u samo jednoj ČAŠI!

U poređenju sa malinom, kupina je mnogo zdravija ima više vitamina i minerala, a semenke sadrže izuzetno važne prirodne masnoće kojih u drugom voću nema. Liker od kupine zadržava lekovita svojstva ovog voća

16.07.2022 16:00

Napravite domaći LIKER od KUPINE! Puno zdravlja u samo jednoj ČAŠI!
Foto: Shutterstock

Nekada su naši stari dan započinjali uz čašicu rakije ili likera. Zbog slatkastog ukusa likeri se često tretiraju kao ženska pića. Međutim, liker od kupine ima izraženu voćnu notu, a uz to je i veoma zdrav.

U narodnoj medicini kupina se koristi kao lek. U poređenju sa malinom kupina je daleko zdravija zbog bogatstva vitamina, minerala, a semenke ovog voća sadrže izuzetno važne prirodne masnoće kojih u drugom voću nema. Za njihovu tamnoljubičastu, odnosno gotovo crnu boju ploda, zaslužan je antocijan koji stavlja kupine na vrh hrane bogate polifenolima koji su izuzetno važni za ljudsko zdravlje koji se dobijaju konzumiranjem određenih biljnih vrsta.

Srećna republika donosi vam domaći recept za liker od kupina koji je izvor zdravlja i vitalnosti.

Pixabay.com

Kupine imaju više vitamina i minerala nego maline i borovnice

Šta sve leči kupina?

U kupinama ima dosta vlakana koja utiču na poboljšanje varenja, snižavaju holesterol, jednom rečju kupine su prirodni probiotik što znači da hrane dobre bakterije u našim crevima podstičući radi imunog sistema. Kupine obiluju vitaminom C, čak dva puta više nego borovnice, i samo jedna porcija ovog voća zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Kako su pokazale brojne studije, kupine povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, zdravlje srca i jetre na apsorpciju gvožđa u organizmu, pa se preporučuju kod anemije.

Šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K koji je važan za pravilnu koagulaciju krvi i zdrave kosti.

Pixabay.com

Cena kupina na pijacama ovih dana je povoljna pa iskoristite i kupite ovo voće i napravite liker

Kako se pravi liker?

Liker od kupina zadržava sva lekovita svojstva ovog voća, a priprema se jednostavno. Kupine su ovih dana na pijacama prilično povoljno pa iskoristite priliku i napravite liker od kupina pravi izvor zdravlja i vitalnosti.

Sastojci:

  • kg kupina
  • kg šećera
  • l domaće rakije

Priprema:

Kupine dobro operite, ali budite pažljivi jer su osetljive i nemojte da ih zgnječite. Prebacite ih u veliku teglu zapremina od 5 litara. Pospite ih šećerom, nalijte rakijom pa sve dobro promešajte. Zatvorite poklopac i još jednom sve protresite da bi se šećer dobro rastopio. Teglu stavite na sunčano mesto i ostavite je da tako stoji 5 do 6 nedelja. Povremeno protresite sadržaj tegle da se sastojci i ukusi dobro izmešaju.

Nakon što je odstajao liker, procedite kroz gustu gazu i sipajte ga u staklene flaše koje dobro zatvorite. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu. Što bude duže stajao imaće intenzivniji ukus. Može da se pije jedna rakijska čašica ujutru ili pred ručak, ali ne preterujte sa količinom  jer je ipak u pitanju alkoholno piće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)