Prirodni lekovi

20 KORISTI PO ZDRAVLJE OD CRNOG LJUKA: Evo kako sve možete da koristite ovo povrće

Crni luk spada je najzdravije povrće koje se koristi u ljudskoj ishrani. Spada u najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća a već vekovima se u narodnoj medici koristi za lečenje mnogih bolesti

27.05.2022 17:00

20 KORISTI PO ZDRAVLJE OD CRNOG LJUKA: Evo kako sve možete da koristite ovo povrće
shutterstock.com

Crni luk (lat. Allium cepa) je zeljasta biljka poreklom iz Južne Azije a uzgaja se i koristi u ishrani već hiljadama godina.

Stari Egipćani su smatrali da njegov sferni oblik i koncentrični krugovi predstavljaju večnost. Grci su ga redovno jeli, jer su verovali da čisti krv od toksina, što je danas i potvrđeno u brojnim naučnim studijama.

Sirovi luk se sastoji od 89 odsto vode bogat je vlaknima, vitaminima C i B6 koji je izuzetno važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kalijumom, folnom kiselinom…

Crni luk ima oštar ukus i jak miris jer sadrži eterično ulje bogato sumporom pa nam zbog toga suze oči tokom ljuštenja ili seckanja luka.

Srećna republika donosi 20 razloga zašto treba da jedete crni luk i kako da ga koristite za razne zdravstvene tegobe.

Pixabay.com

Crni luk može da ima i ljubičasto crvenu ljudsku i meso

1. Čuva arterije

Crni luk je odličan za preventivu koronarnih bolesti, tromboze, začepljenih arterija i zgrušavanja krvi . Preporučuje se da svaki dan pojede cela glavica luka pečena u rerni na slabijoj vatri. Glavicu ispečete pa je uz nekoliko kapi maslinovog ulja jedete uz ručak i večeru duže vreme.

2. Za bol u uhu

Bol uha je jedan od najgorih bolova. Nije preporučljivo ništa stavljati u uho, pa umesto toga isecite pola glavice luka kratko ga zagrejte na tiganju u stavite u tanku pamučnu tkaninu. Pritisnite da luk pusti sok i ovaj oblog stavite na bolno mesto.

3. Odličan je protiv kašalja

Još su naše bake koristile crni luk kao narodni lek protiv upornog i dugotrajnog kašlja. Ogulite i sitno iseckajte 6 glavica luka srednje veličine. Pomešajte ga sa 4 kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad posude sa vodom koja vri. Poklopite i lagano kuvajte 2 sata. Procedite i po supenu kašiku popijte na svakih 2 do 3 sata. Ovaj sirup mogu da piju i deca.

4. Za vitalnost

Crni luk je odličan za vraćanje snage organizmu i očuvanje vitalnosti. Tokom 40 dana svakog dana na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim hlebom. Ovo će pomoći kod zatvora, umora, bledila i drugih tegoba.

5. Kod problema sa mokrenjem

Otežano mokrenje može da dovede do zadržavanja viška vode u organizmu što može da izazove brojne tegobe. Da biste ovo izbegli u litar vode prokuvajte iseckanu glavicu crnog luka sa šakom seckanog peršuna i stabljike celera. Kuvati 10 do 15 minuta, a potom više puta tokom dana popiti malu šoljicu ovog čaja sve dok prestanka problema sa otežanim mokrenjem.

shutterstock.com

U kombinaciji sa jogortom crni luk čini čudo kod opekotina od sunca

6. Protiv opekotina od sunca

Opekotine od sunca mogu biti vrlo bolne i opasne. Oljuštite glavicu luka i limun, samleti sve zajedno i kroz gazu iscediti sok. Sve se pomeša sa 2 dl jogurta sipa u flašicu i čuva u frižideru. Više puta u toku dana mazati kožu i ostaviti da se losion osuši na bonom mestu. Ovaj preparat protiv opekotina od sunca može da se čuva u frižideru 2-3 dana.

7. Oblog za stopala

Ovaj oblog se u narodnoj medicini koristi za brojne bolesti kao što je prehlada, visoka temperatura, groznica, kašalj i dijabetes. Dve velike glavice luka se iseku na tanke kolutove i s njima se oblože stopala. Preko se obuju čarape i prespava se sa ovim oblogom.

8. Za zdravu kosu

Za zdravu i jaku kosu napraviti smeđu od pola litre rakije u koju se doda dve glavice sitno iseckanog luka. Flašu ostaviti na tamnom mestu 2 nedelje, povremeno malo promućkati da se sastojci sjedine. Ovom tinkturom masirati kožu glave uveče pred spavanje.

9. Lečenje ekcema

Ekcemi su ozbiljno kožno obolenje koje se teško leči. Crni luk je dobar a sastavni je deo melema koji pomaže u ublažavanju tegoba. Melem se pravi na sledeći način:

Sastojci:

  • 4 kašike putera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • kašika usitnjene kore od zove
  • kašike listova i cvetova ruzmarina
  • 3 g tamjana
  • 3 dl kantarionovog ulja
  • 3 g pčelinjeg voska i veća glavica očišćenog i sitno iseckanog luka.

Priprema:

Svi sastojci se sjedine s tim što se kantarionovo ulje dodaje ugrejano na 50 stepeni. Na laganoj vatri uz stalno mešanje drvenom varjačom kuvati sat vremena, ali voditi računa da temperatura ne pređe 60 stepeni. Smesu procediti kroz gazu i melem čuvati u frižideru. Mazati dva puta dnevno mesta zahvaćena ekcemom.

Pixabay.com

Crni luk pomaže kod zatvora, skida fleke od sunca sa lica i kože

10. Skidanje fleka na koži

Luk je odlično sredstvo za skidanje fleka na licu i koži koje su nastale od preteranog izlaganja suncu. Crni luk se samelje, iscedi se sok koji se pomeša sa istom količinom alkoholnog sirćeta. Losion čuvati u tamnoj tegli i svako veče namazati oštećeni deo kože.

11. Protiv gasova i zatvora

Problemi sa probavom i zatvor mogu biti vrlo neprijatni bolni. Da bi se uspostavila normalna i redovna stolica, piti sok od luka pomešan sa istom količinom rakije. Piti svaka 2 do 3 sata po malu šoljicu. Ovaj napitak pomaže i kod gasova.

12. Kurje oči

Bolna upala između prstiju koja se javlja kao posledica tesne i neudobne obuće može biti toliko neprijatna da ne može normalno da se goda. Promene na koži koje se javljaju u vidu žuljeva poznate su kao kurje oči. Presecite glavicu luka napola, stavite u dl vinskog ili jabukovog sirćeta da stoji 4 sata. Izvadite luk i privijte ga na bolno mesto uveče pre spavanja i ostavite da stoji preko noći. Postupak ponavljajte više dana zaredom dok ne budete mogli lako da izvadite omekšani deo.

13. Olakšava tegobe sa artritisom

Drevna indijska narodna medicina poznata pod imenom ajurveda preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok crnog luka pomešajte sa susamovim uljem i mažite bolne zglobove.

14. Upala sinusa

Osim što pomaže kod prehlade i kašlja, crni luk je, verovali ili ne, odličan i protiv upale sinusa. Skuvati jak čaj od luka zajedno sa ljuskom i inhalirati se. Može da posluži i samo ljuska od luka.

Pixabay.com

Sok od crnog luka i mleko pomažu kod nesanice

15. Protiv nesanice

Nesanica može da nastane iz brojnih razloga, ali šta god da je u pitanju ništa gore nema kad ne možete da zaspite već se celu noć prevrćete po krevetu. Kašičicu soka od luka umešajte u mlako meko i popijte pre spavanja. Ako želite prijatniji ukus dodajte kašičicu meda i nesanica će nestati kao rukom odnesena.

16. Povišen krvni pritisak

Crni luk je prirodni lek protiv povišenog krvnog pritiska. Kuva se čaj od ljuski luka i to kao bilo koji drugi čaj. Svakog dana popijte šoljicu ovog čaja. Na isti način možete da pripremate i čaj od ljuski belog luka, koji takođe reguliše krvi pritisak.

17. Proširene vene

Crni luk je odličan lek za bolne proširene vene. Dve kašike osušenih ljuski crnog luka prelijte sa 100 ml votke ili jake rakije i ostavite da stoji nedelju dana. Procedite uzimajte 20 kapi 2 do 3 puta dnevno tokom 10 dana.

18. Preparat za aterosklerozu

Pripremite tinkturu poput gore opisane u receptu za proširene vene. Uzimajte 20 kapi pomešanih s 2 kašike maslinovog ulja tri puta dnevno, pola sata prije jela. Terapiju primenjujte 2 nedelje, potom napravite pauzu od 10 dana pa ponovite tretman od 14 dana.

Pixabay.com

Crni luk leči gljivice na noktima i pomaže ublažavanju tegoba sa hemoroidima

19. Gljivice na noktima

Uporne i dosadne gljivice na noktima teško se leče i često vraćaju. Prelijte osam kašika usitnjenih suvih ljuski luka s pola litre votke. Ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Komadom pamučne tkanine tinkturu nanesite na obolele nokte 2 do 3 puta dnevno. Možete i da držite potopljena stopala u topli čaj od ljuski crnog luka 20 do 30 minuta.

20. Bolni hemoroidi

Hemoroidi su još jedan izuzetno bolan problem koji podjednako pogađa muškarce i žene. Za ublažavanje tegoba sa hemoroidima skuvajte 4 kašike ljuski od crnog luka sa 2 l mleka. Kuvajte 10 minuta na laganoj vatri. Ohladite da bude toplo i potopite bolno mesto u kupki koja treba da traje 10 minuta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)