Odrasli

SPREČITE URINARNE INFEKCIJE! 6 grešaka koje žene prave kada piške

Tokom odlaska u toalet mnoge dame prave greške koje mogu dovesti do urinarnih infekcija koje su izuzetno bolne i zahtevaju dugotrajno lečenje

22.05.2022 17:30

SPREČITE URINARNE INFEKCIJE! 6 grešaka koje žene prave kada piške
shutterstock.com

Žene su više sklone urinarnim infekcija u odnosu na muškarce. Osim drugačije anatomije žena u odnosu na muškarce, po mišljenju lekara, razlog je što većina dama pravi greške kad piške.

Kako su upozorili, neke od ovih grešaka mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Osim toga, urinarne infekcije su izuzetno bolne i dugo se leče, pa eto razlog više da kad sledeći put odete u toalet obratite pažnju na to kako piškite.

Urolozi su razrešili i dilemu koliko puta u toku noći je normalno da ide do toaleta. Potpuno je normalan odlazak jednom do dva puta tokom noći, već sve preko toga je znak da bi trebalo da se javite lekaru, jer možda imate neku urinarnu bolest, a da toga niste ni svesni.  

Srećna republika donosi 6 najčešćih grešaka koje po mišljenju lekara žene prave kad piške.

Pixabay.com

Greške koje pravite mogu dovesti do infekcija i ozbiljnih bolesti

1. Brisanje od pozadi ka napred

Prvo i osnovno pravilo nikad, ali nikad nakon što piškite nemojte se brisati od pozadi ka napred. Na ovaj način bakterije koje se nalaze oko anusa možete preneti u vaginu. Ovo je najbrži način da zaradite infekciju urinarnog trakta koja može izazvati peckanje prilikom mokrenjem, bol i stalnu potrebu za odlaskom u toalet. Za ovakvu vrstu infekcije neophodno je lečenje antibioticima i što je najgore može se stalno vraćati.  

2. Previše brisanja

Previše energično trljanje i brisanje nakon mokrenja može izazvati iritaciju veoma osetljive kože vagine. Ponekad se dešava da ostanu i ostaci toalet papira, a da to niste ni primetili. Ukoliko ostaci papira ostanu satima u vagini eto opet uzroka za infekciju. Zato budite nežni prema sebi kad se brišete nakon mokrenja i koristite kvalitetan toalet papir koji se kida.

Pixabay.com

Koristite kvalitetan toalet papir kako se komadići ne bi zadržavali na ulazu u vaginu

3. U toalet za svaki slučaj

Pokušajte da izbegnete naviku da u toalet idete često „za svaki slučaj“ ili da odredite kad treba da piškite, osim ukoliko vam to nije preporučio urolog. Preventivno pražnjenje bešike može dovesti do toga da se ona navikne da zadržava manje urina. Zdrava bešika zadržava pola litre mokraće, a ukoliko je naviknete na česte odlaske u toalet ona će to vreme prepoloviti. To je ono što u našem narodu zovu mala bešika koja zapravo to nije već je navikla na česte odlaske u WC.

4. Čekajte dok ne počnete da cupkate

Previše dugo zadržavanje urina u bešici nije dobro jer ukoliko to često radite može doći do infekcije. To ne znači da već na prvi signal da vam se ide u WC treba da skačete i trčite do toaleta. Međutim, kad već osetite da je hitno ostavite šta god da radite i otiđite do WC i ispraznite bešiku.

Pixabay.com

I previše vode može da naškodi

5. Ne ispraznite bešiku u potpunosti

Ukoliko često trčite u toalet da piškite, možda niste dobro ispraznili bešiku. Kako upozoravaju lekari ovo može dovesti do ozbiljnog obolenja kao što je disfuncija mokrenja. Naime, ukoliko se bešika ne prazni kako treba to može dovesti do zadržavanja mokraće što za posledicu može imati infekciju ili stvaranje kamena u bubregu ne radi kako treba usled lošeg rada bešike. 

Simptomi ove bolesti su spor mlaz urina, naprezanje prilikom mokrenja, isprekidan mlaz, čekanje da mokrenje počne kao i osećaj pune bešike iako ste upravo bili u toaletu. Ukoliko se ovo često dešava potražite pomoć lekara koji će utvrditi dijagnozu i prepisati terapiju.

6. Pijete previše vode

Odlazak u toalet u direktnoj je vezi sa količinom tečnosti koju pijete. Većina stručnjaka savetuje da u toku dana popijete najmanje 2 litra vode. I to je u redu, ali sve preko toga može negativno da utiče na bešiku. Kako upozoravaju lekari previše vode može da škodi i dovede do preopterećenja bešike što dovodi do poliurije odnosno izlučivanje više od 3 litre mokraće tokom 24 sata. Ova bolest najčešće se javlja kod određenih oblika dijabetesa ili policističnih bubrega, pa ukoliko vam se čini da pijete previše vode i suviše često idete da mokrite obratite se svom lekaru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)