Prirodni lekovi

ČUDESNA BOBICA na dohvat ruke: Ukusno voće za lepotu i zdravlje

Zadivljujuća po sastavu i lekovitim svojstvima, brusnica se smatra jednom od najkorisnijih namirnica za očuvanje zdravlja i mladosti organizma

30.07.2022 13:00

ČUDESNA BOBICA na dohvat ruke: Ukusno voće za lepotu i zdravlje
shutterstock.com

Lekovita svojstva brusnice ljudima su poznata od davnina. Brusnice su prava superhrana i šteta je da se ne iskoriste isceliteljske mogućnosti ovih bobica, čija boja u zavisnosti od vremena sakupljanja varira od ružičaste do tamnocrvene. Čaša sirove brusnice zadovoljava 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C, a ima prilično nizak sadržaj kalorija, svega 28 na 100 grama. Bogata je i vitaminima grupe B, A, PP, K i magnezijumom, fosforom, gvožđem i antioksidansima, posebno flavonoidima, koji dokazano sprečavaju taloženje štetnih bakterija na zidovima bešike, zbog čega se brusnice tradicionalno koriste u lečenju cistitisa.

Pomažu i kod raznih prehlada, prirodni su antipiretik, stimulišu imunitet nakon bolesti, snižavaju holesterol, stabilizuju krvni pritisak, uklanjaju višak tečnosti iz tela i leče upale usne duplje.

PRIRODNI KONZERVANS

Ova prirodna riznica hranljivih materija je u prošlosti pomagala ljudima da prežive u teškim uslovima bez dostignuća savremene medicine, a dugo se koristila kao proveren lek za skorbut i sredstvo za brže zarastanje rana. Stari Sloveni su je zvali šumskom kraljevskom bobicom i plodom života i mladosti, a za nju su znali i lekari u starom Rimu. Indijanci su među prvima plodove brusnica koristili u ishrani, ali i kao konzervans tako što su ih mleli u prah i njime posipali komade mesa i na taj način im produžavali rok trajanja.

U divljini brusnice rastu svuda, a najviše vole močvarno zemljište prekriveno mahovinom. Ovu nisku zimzelenu biljku Evropljani nazivaju ždralovom bobicom zbog njenog cveta u obliku ždralove glave, dok su je Britanci proglasili medveđom bobicom zbog neobične naklonosti koju medvedi imaju prema brusnicama.

Pixabay

Ukusno i zdravo voće, ali ga izbegavajte kandirano

Na teritoriji Rusije kraljica bobica se naselila u centralnom delu i severnim regionima, na Uralu i Dalekom istoku. Mnogi ne znaju da brusnica raste i u Srbiji, na primer, na Staroj planini i Kopaoniku. Može se naručiti od proizvođača koji se oglašavaju na internetu i društvenim mrežama i kupiti u smrznutom obliku u marketima, a oni koji budu šetali planinskim predelima mogu je i sami ubrati i sačuvati za zimu na više načina.

IZBEGAVAJTE KANDIRANE BRUSNICE

Brusnice se beru u leto, jesen, pa čak i u proleće. Letnje bobice su ružičaste jer nisu imale vremena da sazre, imaju manje hranljivih materija i više gorčine, ali se duže čuvaju i dobro podnose transport. Jesenja brusnica je uspela da dostigne standard, ima bogatu nijansu rubina i maksimum hranljivih materija u sastavu. Sadrži pektin, pa se koristi za pripremu zimnice. Optimalno vreme berbe je nakon prvog mraza. Bobica stegnuta na temperaturi ispod nule nije tako kisela, a zadržava sva ukusna svojstva. Prolećne brusnice su slađe, ali u njima posle duge zime pod snegom praktično nije ostalo vitamina C.

Najkorisnije su svakako sveže brusnice, ali prirodni konzervansi, limunska i benzojeva kiselina, u njenom sastavu čine je i veoma pogodnom za konzerviranje. Ako dođete u posed svežih brusnica, važno je da ih čuvate na hladnom, provetrenom, tamnom i suvom mestu, položene u tankom sloju. Ovako će brusnice trajati od dva do šest meseci, dok će u frižideru trajati do mesec dana, a u zamrzivaču i do godinu i po dana. Jedan od načina čuvanja svežih brusnica je da ih stavite u čiste tegle, prelijete hladnom prokuvanom vodom i zatvorite, a ovako pripremljene brusnice vam mogu trajati i do 10 meseci.

Grickanje kandiranih brusnica, koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane, najmanje je dobar način da iskoristite blagotvornost ovog voća iako su mnogi uvereni da je ovo izuzetno zdrava navika. Matični sok brusnice je moćan antioksidans i u kombinaciji s aronijom deluje oživljavajuće na telo, dok u sušenim bobicama ima malo vitamina, ali su prisutni elementi u tragovima - gvožđe, mangan i kobalt.

NARODNE RECEPTURE S BRUSNICOM

* Ruska medena tinktura od brusnice - kljukovka

Pomešajte sok brusnice, sok cvekle, med i votku u jednakim količinama i ostavite da odstoji tri dana u zatvorenoj posudi. Povremeno protresite. Nakon toga uzimajte od tri do četiri puta dnevno po kašiku sat vremena pre obroka. Ova tinktura leči prehladu, grip i upale grla.

* Brusnica i aronija za stabilizaciju pritiska

Pomešajte sušene brusnice, šipak i aroniju u jednakim količinama, pa kašiku ove mešavine prelijte šoljom ključale vode i nakon 40 minuta procedite. Svakodnevno popijte u dve doze dok se krvni pritisak ne stabilizuje.

Pixabay.com

Odlićna namirnica za regulaciju pritiska

* Lekoviti sok za reproduktivno zdravlje žene

Sastojci:

  • litar vode
  • 350 g brusnice
  • med po želji

Priprema:

Brusnice dobro operite, izgnječite, iscedite sok i pomešajte ga s prokuvanom i prohlađenom vodom, pa dodajte med. Ovako pripremljen sok brusnice trudnicama će pomoći u uteroplacentarnoj cirkulaciji, jačanju krvnih sudova i prevenciji proširenih vena tokom trudnoće, a veoma je efikasan i kod čestih inflamatornih procesa u organima genitourinarnog sistema.

Kontraindikacije

Generalno, brusnica je bezbedna za zdravlje, ali postoje izuzeci. Ako uzimate lekove koji razređuju krv, budite oprezni s bobicama brusnice jer sadrže dosta vitamina K, koji je antagonist ovih lekova. U svom sastavu imaju i salicilnu kiselinu, pa bi ovo voće trebalo da izbegavaju osobe koje su alergične na aspirin. Ako patite od kamena u bubregu, imajte u vidu da brusnice sadrže soli oksalne kiseline, koje povećavaju rizik od formiranja kamenca. S brusnicama bi trebalo da budu pažljive i osobe s povećanom kiselošću želudačnog soka, a posebno gastritisom i čirom, kao i one koje pate od hipotenzije jer još više snižavaju krvni pritisak. Čak iako ste u potpunosti zdravi, ne bi trebalo da jedete više od 250 g brusnice dnevno.

EFEKTI BRUSNICE NA ZDRAVLJE

  • Usporava starenje
  • Pomaže u lečenju infekcija urinarnog trakta
  • Smanjuje temperaturu kod prehlade
  • Štiti srce
  • Smanjuje rizik od razvoja čira i raka želuca
  • Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2
  • Dokazano je efikasna u lečenju raka prostate

VIDEO BONUS:

Komentari (0)