Kandida je gljivica, vrsta kvasca, koja u malim količinama nastanjuje usnu duplju i creva. Zdrave bakterije u crevima obično drže nivoe kandide pod kontrolom, međutim, nekoliko različitih faktora može uzrokovati povećanje njenog nivoa.
Najveći rizik predstavlja konzumiranje namirnica bogatih šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima (kojima se kvasac hrani), preterano konzumiranje alkohola, ishrana bogata fermentisanim namirnicama, ali i stres.

shutterstock.com
Kako biste saznali da li imate kandidu morate osluškivati svoje telo i signale koje vam ono šalje. Stručnjaci su ustanovili nekoliko učestalih simptoma koji govoto sa sigurnošću upućuju na to da imate to gljivično oboljenje.
- Gljivične infekcije kože i noktiju
- Hronični umor ili iscrpljenost
- Probavne smetnje, kao što su nadimanje, zatvor ili dijareja
- Poteškoće sa koncentracijom, slabo pamćenje, nedostatak fokusiranosti
- Kožni problemi - ekcemi, psorijaza i osip
- Razdražljivost, česte i nagle promene raspoloženja, anksioznost ili depresija (što je potpuno neočekivano da se može dovesti u vezu sa problemom u intimnoj regiji)
- Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni ili vaginalni svrab
- Ozbiljne sezonske alergije ili svrab ušiju
- Jaka želja za šećerom ili ugljenim hidratima

Foto: Shutterstock
Efikasno lečenje kandide podrazumeva obnavljanje nivoa zdravih bakterija koje gljivicu drže pod kontrolom. To se, prvenstveno, postiže promenom ishrane. Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izbacivanje šećera i rafinisane ugljene hidrate, piše Minimagazin.
Kada je reč o šećeru, potrebno je izbaciti sve vrste - i prirodne i rafinisane. Od voća se tako preporučuju samo citrusi poput grejpfruta, limuna, limete, ali i ananasa.
Komentari (0)