Odrasli

KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK? U ovome svi greše!

Redovno merenje krvnog pritiska bitno je kako bismo pratili simptome koje nam telo šalje, ali je veoma važno da se taj postupak sprovodi na ispravan način, nevezano o kakvom aparatu je reč.

16.11.2022 15:01

KAKO SE PRAVILNO MERI PRITISAK? U ovome svi greše!
shutterstock.com

Merenje krvnog pritiska za mnoge predstavlja svakodnevnu praksu, koja se primenjuje čak i po nekoliko puta na dan. Međutim, kako lekari naglašavaju, nije dovoljno samo staviti aparat na ruku, već postoji nekoliko pravila koje treba ispoštovati tokom merenja pritiska kako bi se dobila prava vrednost.

Pixabay.com

Postoji digitalni i klasični aparat za pravilno merenje krvnog pritiska

Kada sedite prilikom merenja pritiska, ruka treba da je blago savijena u laktu, a izdignuta do nivoa srca. Ukoliko osoba leži ili stoji, ruka može slobodno da pada pored tela. Takođe, veoma je važno da ako ste  uznemireni, sačekate nekoliko minuta pre nego što uzmete aparat za merenje. Ali i inače pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, treba voditi računa o temperaturi, unosu kofeina i nikotina jer oni utiču na promenu krvnog pritiska. Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta nakon konzumiranja kafe ili cigareta. Trebalo bi meriti na levoj ruci, sedeti mirno i ne pričati.

Iskustva su pokazala da klasičan aparat - sa pumpicom i stetoskopom, daje precizniji rezultat od digitalnog merača. 

Inače, još nekoliko stvari je bitno pravilno uraditi prilikom merenja pritiska, a odnose se i na način postavljanja aparata. Oko nadlaktice leve ruke obmotajte manžetnu aparata, tako da bude oko dva centimetra iznad jame na unutrašnjoj strani lakta. Leva ruka se koristi jer se na njoj brže primećuju oscilacije krvnog pritiska ukoliko merite nekoliko puta zaredom.

Stetoskop postavite na jamu, ispod donje ivice manžetne, tako da jedan delić stetoskopa bude prekriven. Slušalice stavite u uši i pumpicom brzo napumpajte do 180. Točkićem na pumpici polako popuštajte vazduh, osluškujte i pratite kazaljku - kada prvi put čujete otkucaje srca, to je vrednost vašeg gornjeg pritiska, a kada čujete poslednji otkucaj, otkrili ste koliki vam je donji pritisak.

shutterstock.com

Digitalni aparat za merenje krvnog pritiska

Prosečan dijastolni pritisak povećava se kod muškaraca od 45. do 54. godine starosti, a kod žena od 55. do 65. godine. Osobe koje su imale nizak krvni pritisak tokom mladosti obično imaju niže vrednosti i u starijoj životnoj dobi, tvrde lekari. Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg, a po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti su do 140/90 mmHg.

Kada je u pitanju merenje digitalnim aparatima, procedura je sledeća: ako merite pritisak na članku ruke, treba da sedite, a ruka da bude naslonjena laktom na sto i sa šakom malo nagnutom, tako da manžetna bude u visini srca, da bi izmerena vrednost bila tačna. Dok merite oba stopala treba da budu na tlu, a noge ne treba da budu prekrštene.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)