Odrasli

SRBIJA SE UBRAJA U NAJUGROŽENIJE: Ovo su prvi simptomi dijabetesa, oboljenja koje sve više uzima maha u našoj zemlji

Veoma je važno reagovati kada se pojave prvi simptomi, a koje mnogi ljudi nažalost veoma kasno povežu s insulinskom rezistencijom.

02.11.2022 14:40

SRBIJA SE UBRAJA U NAJUGROŽENIJE: Ovo su prvi simptomi dijabetesa, oboljenja koje sve više uzima maha u našoj zemlji
shutterstock.com

Dijabetes je sve zastupljenije oboljenje kod odraslih u Srbiji, a kako se upozorava, ima tendenciju još većeg rasta u narednim godinama.

Naša država ubraja se i u zemlje s visokom stopom umiranja od te opake bolesti. Zabrinjavajući podaci su da je broj osoba sa dijabetesom zapravo i mnogo veći od onog koji je registrovan jer većina starijih osoba tek kasno otkrije da boluje od tipa 2 dijabetesa. Često se dešava da su tada prisutne već i mnoge druge komplikacije. 

Pixabay.com

Zaboravite na namirnice bogate šećerom

Prema proceni Instituta za javno zdravlje Srbije, u Republici Srbiji bez podataka za AP Kosovo i Metohiju, od dijabetesa boluje približno 770.000 osoba ili 12 odsto odraslog stanovništva. Pritom, prema procenama domaćih eksperata i na osnovu rezultata međunarodnih studija, od ukupnog broja obolelih sa tipom 2 dijabetesa, 43 odsto (330.000) osoba nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest. Broj osoba sa tipom 2 dijabetesa je mnogostruko veći (95 odsto) u odnosu na osobe sa tipom 1 dijabetesa. Procenjuje se da je gotovo polovina obolelih starija od 65 godina. Kod starijih osoba tip 2 dijabetesa otkriva se relativno kasno, kada su već prisutne brojne kardiovaskularne komplikacije. U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama sveta, dijabetes je peti vodeći uzrok smrtnosti  i peti uzrok opterećenja bolešću. U našoj zemlji od ove bolesti godišnje umre oko 3.046 osoba. U 2020. godini, Srbija je na osnovu standardizovane stope mortaliteta od 14,8 na 100.000 stanovnika, pripadala grupi evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od ove bolesti. Pritom, treba imati u vidu da je broj umrlih daleko veći, zbog grešaka prilikom šifriranja uzroka smrti i evidentiranja dijabetesa kao prethodnog umesto osnovnog uzroka smrti, naročito kod umrlih od infarkta, šloga i hronične bubrežne insuficijencije. Dugi niz godina, jedine podatke o obolevanju od dijabetesa u Srbiji obezbeđivala je rutinska statistika izveštavanjem o korišćenju vanbolničke i bolničke zdravstvene zaštite -  podaci su iz objedinjenog registra objavljenog na sajtu Batuta. 

Pixabay.com

Dijabete najčešće pogađa osobe starije životne dobi, ali nije redak ni kod mladih

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi pankreasu i odgovoran je za pravilan metabolizam ugljenih-hidrata, tj. šećera. Bez insulina uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi. Po kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi veća od 7.0 mmol/L.

Pixabay.com

Konstantan osećaj žeđi jedan je od simptoma

Na ovo posebno obratite pažnju:

  • Izražena žeđ
  • Učestalo mokrenje
  • Gubitak telesne mase uprkos često povećanom apetitu i pojačanom kalorijskom unosu hrane
  • Brzo zamaranje i osećaj malaksalosti
  • Mučnina

Ukoliko primetite neki od pomenutih simptoma javite se lekaru radi detaljnije dijagnostike. Najčešće je prvi korak ka utvrđivanju prisustva oboljenja rađenje testa. Naime, postoji poseban test pomoću kog se ispituje sklonost ka šećernoj bolesti. U pitanju je test opterećenja glukozom. Medicinska skraćenica za njega je OGTT (oralni glucose – tolerans test).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)