Odrasli

ZA OVU BOLEST NEMA LEKA! U Srbiji je ima oko 10.000 ljudi, simptomi su bolni i neprestani!

Od bolesti za koju još ne postoji ustaljen oblik lečenja u Srbiji je obolelo oko nekoliko hiljada ljudi.

29.10.2022 15:01

ZA OVU BOLEST NEMA LEKA! U Srbiji je ima oko 10.000 ljudi, simptomi su bolni i neprestani!
shutterstock.com

Postoji nekoliko tipova bolesti za koje ne postoji konkretan lek, već samo razne metode lečenja kojima se one obuzdavaju i drže pod stanjem kontrole. Jedna od njih je i takozvana Kronova bolest. Ona predstavlja nespecifično zapaljensko oboljenje digestivnog trakta. Ova bolest može da zahvati bilo koji deo digestivnog sistema, od usta do anusa, najčešće su to tanko i debelo crevo.

U Srbiji je od ove bolesti obolelo oko 10.000 stanovnika, a na svetskom nivou javlja se u 0.1 do 16 slučajeva na 100.000 stanovnika. Ćešće se javlja u razvijenim zemljama zapadne Evrope i severne Amerike i ima tendenciju rasta poslednjih godina, piše Stetoskop.info.

Foto: Shutterstock

bol u crevima je konstantan

 

Ova bolest se podjednako javlja kako kod muškaraca, tako i kod žena starosti od 15 do 35 godina. Do današnjeg dana naučnici još nisu uspeli sa sigurnošću da otkriju koji je stvarni uzrok Kronove bolesti. Ali postoje određeni faktori koji određuju ko je skloniji razvitku ove bolesti i koji utiču na njen razvoj:

  • Imuni sistem
  • Genetika – čak 20% osoba obolelih od Kronove bolesti u svojoj bližoj porodici imaju nekog obolelog od iste bolesti.
  • Okruženje i način života (stres i ishrana)

Takođe, prema istraživanju iz 2012. godine, određeni faktori mogu znatno da utiču na pogoršanje simptoma, a oni su:

  • Godine starosti pacijenta
  • Dužina trajanja oboljenja
  • Da li pacijent pušač
  • Da li je (ili nije) zahvaćen rektum
  • Foto: Shutterstock

    Česta potreba za odlaskom u toalet jedan je od simptoma Kronove bolesti

     

U većini slučajeva simptomi Kronove bolesti se razvijaju postepeno, iako je moguće da se pojave i iznenada. Pojedini vremenom mogu postati gori, a dešava se i da odmah budu ozbiljni.

U većini slučajeva početni simptomi Kronove bolesti su: dijareja, krvava stolica, stomačni grčevi, gubitak apetita, nagli gubitak telesne težine, česta potreba za odlaskom u toalet, afte u ustima..Ne postoji oblik lečenja koji će kod Kronove bolesti dovesti do potpunog izlečenja, pa su ciljevi tretiranja ove bolesti da se pacijent uvede u remisiju i da se ta remisija održi. Takođe, veliki naglasak kod lečenja pacijenata sa Kronovom bolesti je na poboljšanju kvaliteta života i minimalizaciji nuspojava lekova koji se koriste u terapiji. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)