Odrasli

UKOLIKO ČESTO NOĆU ODLAZITE U TOALET, PROVERITE DA NEMATA NOKTURIJU! Ovaj poremećaj utiče na celokupno zdravlje!

Ukoliko često tokom noći odlazite u toalet, to može ukazati na određene zdravstvene probleme.

28.10.2022 21:01

UKOLIKO ČESTO NOĆU ODLAZITE U TOALET, PROVERITE DA NEMATA NOKTURIJU! Ovaj poremećaj utiče na celokupno zdravlje!
Foto: Shutterstock

Nokturija je učestala potreba za mokrenjem tokom noći. U nekim slučajevima ovo stanje je signal za ozbiljno oboljenje, najčešće se povezuje sa visokim krvnim pritiskom – hipertenzijom. Učestalo mokrenje može da znači da telo stvara više mokraće usled određenih hormonskih promena, problema sa bubrezima, bolesti ili uzimanja lekova. To može dovesti do noćnog mokrenja, a ako morate jednom ili više puta da ustajete noću da biste urinirali, onda se radi o takozvanoj nokturiji.

 

Kod muškaraca, nokturija se obično vezuje za uvećanu prostatu. Hiperaktivni mišići mokraćne bešike, ili neko drugo prikriveno zdravstveno stanje, mogu dovesti do učestalog mokrenja noću bez obzira na godine i pol. Imajte u vidu da prekomerni unos tečnosti, posebno onih koje sadrže kofein, može da utiče na učestalost odlaska u toalet.

shutterstock.com

Često buđenje tokom noći utiče na celokupni organizam

 

Za većinu ljudi buđenje zbog odlaska u toalet i po nekoliko puta tokom noći predstavlja zanemariv problem i pripisuju ga procesu starenja iako možda postoji opcija lečenja novonastalog stanja. Prosečni pacijent javi se svom lekaru zbog nokturije tek nakon što prođe oko godinu dana od nastanka simptoma.

- Nokturija takođe može da bude samo znak infekcije urinarnog sistema ili bešike - rekao je dr Ramin za Best Life, ali i te infekcije mogu da imaju ozbiljne posledice ako se ne leče na vreme.

Pixabay.com

Nokturija kod muškaraca ukazuje na probleme sa prostatom

 

Nekada nije u pitanju nikakav zdravstveni problem i često jednostavne promene nekih životnih navika mogu biti od velike pomoći. Neil Grafstein, docent urologije u bolnici Mount Sinai u Njujorku smatra da bi kontrola količine pića koja se popije pre odlaska na spavanje mogla da ublaži simptome nokturije

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)