Odrasli

KAD VAM SE OVO DESI, RAZVOD JE ZAGARANTOVAN: Potvrdilo je 7 od 10 žena!

Menopauza je stanje koje pogađa većinu žena u određenom periodu života, a može imati snažan uticaj na sve aspekte života, pa tako i na brak.

27.10.2022 18:01

KAD VAM SE OVO DESI, RAZVOD JE ZAGARANTOVAN: Potvrdilo je 7 od 10 žena!
Foto: Shutterstock

Pojedini simptomi menopauze su naleti vrućine, česte promene raspoloženja i smanjena želja za seksom. Promene koje pogađaju žene u periodu od 45 do 55 godina su teške i stresne same po sebi, pa razvod ne bi trebalo da bude na listi događaja kroz koje prolaze dame tih godina. Ipak, po statistici, čak 7 od 10 žena istakle su menopauzu kao glavnog uzročnika razvoda. Neke su otišle toliko daleko da su smatrale da je menopauza prouzrokovala najviše svađa s bračnim partnerom ili su zbog nje čak postale žrtve porodičnog nasilja. 

Žene nisu navele tačne razloge zbog čega su došle do zaključka da je menopauza uništila njehov brak, ali su sigurne da su stres, promene raspoloženja, razdražljivost, naleti vrućine, smanjen libido i nedostatak sna bili odgovorni za mnoge svađe. 

Trećina žena je pak navela da je koristila adekvatnu hormonsku terapiju kao zamenu za hormonski disbalans. One su smatrale da je upravo hormonska nadoknada, korišćena uz određene medikamente, odgovorna za to što kod njih do razvoda u ovom periodu nije došlo. Američko naučno istraživanje je obuhvatilo 1.000 žena koje su onlajn anketirane, a koje su trenutno u menopauzi i prošle su kroz razvod. Bilo je i onih kojima je brakorazvodna parnica još u toku. 

shutterstock.com

Raskid u svakom periodu života predstavlja ogroman stres  

Menopauza nastaje onog trenutka kada ženi izostane menstrualni ciklus i više ne može da zatrudni prirodnim putem. Tada jajnici proizvode manju količinu estrogena, što se dešava uglavnom u periodu između 45. i 55. godine i smatra se kao početni deo starenja ženskog organizma. 

Čak 8 od 10 žena iskuse simptome menopauze koji su:

  • noćno znojenje
  • napadi vrućine
  • promene raspoloženja
  • plačljivost
  • suvoća vagine
  • problemi sa spavanjem
  • anksioznost
  • depresija
  • problemi sa pamćenjem

Ženama se savetuje da prvo odu kod lekara opšte prakse i potraže savet psihologa, kao i neki vid nadoknade estrogena u vidu tableta, flastera ili gela kako bi nadomestile probleme uzrokovane smanjenom količinom tog hormona. 

Pixabay

Razvod braka predstavlja jedan od najtraumatičnijih događaja kod pripadnika oba pola 

Dr Luiz Njuson, lekar opšte prakse i specijalista za menopauzu koja vodi Nevson Health, rekla je da se mentalni aspekti ovih promene često zanemaruju.

- Dok su fizički simptomi menopauze dobro poznati i o njima se često raspravlja, uticaj na mentalno zdravlje se često ignoriše i može biti katastrofalan za mnoge žene. To može da ima duboko negativan uticaj na njihov rad, odnose i finansije - istakla je ona. 

Menopauza, takođe, dodatno šteti ušteđevini i prihodima žena, što bi moglo dodatno otežati njihov razvod.

pexels.com

Depresija je čest simptom menopauze

Duboko me brine to što je više od polovine ispitanica odgovorilo da im je menopauza otežala štednju za penziju i smanjila sposobnost da uopšte nastave i dalje da štede. To znači da se žene mogu suočiti sa stvarnim finansijskim poteškoćama kako se približavaju penzionisanju nakon razvoda - upozorila je dr Njuson, a preneo Dejli Mejl.

Olakšavajuća vest za sve žene koje primećuju da su zaboravne jeste da im ne preti Alchajmer niti demencija, i da će se memorija prestankom simptoma menopauze povratiti. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)