Odrasli

NEŽELJENO dejstvo PILULA ZA KONTRACEPCIJU, naučnici došli do ZABRINJAVAJUĆIH saznanja!

Naučnici tvrde da su otkrili novo neželjeno dejstvo pilula za kontracepciju.

12.09.2022 10:00

NEŽELJENO dejstvo PILULA ZA KONTRACEPCIJU, naučnici došli do ZABRINJAVAJUĆIH saznanja!
shutterstock.com

Već nekoliko puta naučnici su otkrivali da pilule za kontracepciju mogu imati neželjene efekte kod žena koje ih koriste. Iako imaju značajnu ulogu u prevenciji neželjene trudnoće, sada se pokazalo da posledice koje ostavljaju nisu zanemarljive.

Naime, stručnjaci sa univerziteta u Melburnu sproveli su istraživanje u kojem su učestvovale 278 devojaka u studentskom dobu iz različitih 21 država. Od njih su zatražili da odgovore na pitanja o seksualnim željama, nagonima koje osećaju nakon ciklusa u perodu ovulacje. Od devojaka koje su učestvovale u eksperimentu, njih 86 je koristilo pilule za kontracepciju.  

U istraživanju je pokazalo da one devojke koje su koristile pilule za kontracepciju i tokom perioda ovulacije gube seksualnu težnju i bio je čak 6 puta manji od onih koje nisu koristile pilule za kontracepciju. 

Foto: Shutterstock

Žene koje koriste pilule za kontracepciju sklonije su anksioznosti

Naučnici objašnjavaju i to da se većnina žena tokom perioda ovulacije oseća poželjnije i sigurnije u sebe, te da njihov seksualni nagon i libido rastu. To nije bio slučaj sa onima koji su korisnici pilula. 

- Hormonalna kontracecija poput pilula direktno utiče na tri hormona u ženskom telu: testoteron, progesteron i estradiol. U studiji koju smo kontrolisali, dobili smo podatke da žene koje koriste pilule imaju manju želju za upornosti i postignućima, kao i da je motivacija za uspesima mnogo niža kod onih koji ne koriste pilule - kažu istraživači.

Dakle, prema njihovim podacima, žene koje koriste pilule za konctracepciju  znatno su manjeg libida, više su anksiozne i letargične u onosu na one koje koriste druge vidove kontracepcije pri seksualnim odnosima. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)