Odrasli

TRI MESECA SU SVAKI DAN JELI SUVO GROŽĐE, I LEKARI IZNENAĐENI REZULTATIMA: Neočekivan uticaj na zdravlje srca!

Suvo grožđe sadrži prirodne antioksidanse, kao što su polifenoli, koji podržavaju zdravlje vaskularnog endotela i štite od oksidativnog stresa.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

18.06.2025 08:30

TRI MESECA SU SVAKI DAN JELI SUVO GROŽĐE, I LEKARI IZNENAĐENI REZULTATIMA: Neočekivan uticaj na zdravlje srca!
Shutterstock/Africa Studio/Greens and Blues

Suvo grožđe nije samo slatka i ukusna grickalica, a malo ljudi zna da redovno konzumiranje ovog voća može da snizi krvni pritisak, kao što je pokazala studija koju je predstavio Američki koledž kardiologa (ACC).

Jedna od najupečatljivijih koristi od redovne konzumacije suvog grožđa je njegov uticaj na krvni pritisak i konzumacija suvog grožđa može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska kod osoba sa hipertenzijom.

U okviru studije, istraživači su uporedili efekat suvog grožđa sa drugim grickalicama na kardiovaskularno zdravlje. U eksperimentu su učestvovali pojedinci sa sistolnim krvnim pritiskom od 120 do 139 mm Hg i dijastolnim pritiskom od 80 do 89 mm Hg, što ih svrstava u grupu sa rizikom od razvoja hipertenzije.

Učesnici su svakodnevno konzumirali tri porcije suvog grožđa tokom 12 nedelja, a rezultati su bili veoma obećavajući. U poređenju sa kontrolnom grupom koja je jela druge grickalice sa sličnom kalorijskom vrednošću, oni koji su konzumirali suvo grožđe su primetili značajan pad krvnog pritiska. Sistolni krvni pritisak se smanjio u proseku za 10,2 mm Hg, dok je dijastolni pritisak opao za 7,0 mm Hg.

shutterstock.com

Suvo grožđe čuva srce i snižava pritisak

 

Ove razlike su bile statistički značajne, što sugeriše da suvo grožđe može imati stvarne koristi za kardiovaskularni sistem.

Iako sama studija ACC nije istraživala biohemijske mehanizme, autori su ukazali na nekoliko mogućih objašnjenja zašto suvo grožđe deluje.

Prvo, suvo grožđe je bogato kalijumom, mineralom koji igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska širenjem krvnih sudova i smanjenjem napetosti u zidovima arterija.

Takođe, sadrži dijetalna vlakna koja doprinose boljem funkcionisanju krvnih sudova i metabolizmu lipida. Pored toga, suvo grožđe sadrži prirodne antioksidanse, kao što su polifenoli, koji podržavaju zdravlje vaskularnog endotela i štite od oksidativnog stresa, prenosi ACC.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)