Odrasli

VOJNA METODA kojom ćete zaspati u roku od samo 2 minuta! Provereno funkcioniše!

Ne možete da zaspite i vrtite se po celu noć po krevetu, posle ovih saveta sve to će biti davna prošlost.

22.10.2022 20:01

VOJNA METODA kojom ćete zaspati u roku od samo 2 minuta! Provereno funkcioniše!
Foto: Shutterstock

Postoji dokazana vojna tehnika za koju se tvrdi da vam može pomoći da zaspite za samo 2 minuta, što bi mnogima moglo da promeni kompletan život. Tehnika je opisana detaljno u knjizi "Relax and Win: Championship Performance" iz 1981. godine i osmišljena je kako vojnici ne bi napravili životne greške usled iscrpljenosti. Poznato je da vojnici ne mogu odmah da zaspe, ma koliko da su iscrpljeni. Razlozi za to su brojni - od same ratne situacije u kojoj se nalaze, nepristupačnih terena na kojima su, stresa, neizvesnosti, adrenalina, straha i brojnih drugih faktora.

Prosečnom čoveku je neophodno od 7 do 9 sati sna. 

Tim psihologa istraživao je brojne metode kojima bi američka vojska mogla što bolje da se opusti, čak i u situacijama na bojnom polju. Smatra se da prosečna osoba u idelnim uslovima ne može odmah da zaspi, a stres, previše rada, neispavanost, kao i prenaspavanost samo su neki od razloga. Kako li je tek vojnicima verovatno ne možemo ni da zamislimo, ali ukoliko su oni uspeli da uz određene savete lakše utonu u mirni san, uspećete i vi.

Da biste uspeli da zaspite morate se u potpunosti opustiti. Savet koji se još odavno ističe i u psihologiji jeste da počnete da opuštate redom sve mišiće na telu. Možda vama deluje kada zatvorite oči da vam je celo telo opušteno, ali kada počenete da ponaosob relaksirate delove tela, shvatićete da ste u zabludi, prenosi Sun.

1. Opustite mišiće na licu, uključujući jezik, vilicu i mišiće oko očiju.

2. Opustite vrat, glavu i počinte da opuštate i ramena.

3. Spustite ramena dole, a zatim i nadlakticu - na jednu, pa drugu stranu i opustite čitave ruke.

3. Udahnite, pa izdahnite, opuštajući grudi, a zatim noge, počevši od bedara ka dole.

4. Opustite svaki pojedinačni deo tela, sve do prstiju na nogama i ništa nemojte da preskočite.

shutterstock.com

Naučite da opustite celo telo

Glavni problem koji nas sprečava da zaspimo jeste zapravo previše brige i razmišljanja koje je prisutno u svakodnevnom životu. Morate da izvežbate vaš um da ne razmišlja kada zatvorite oči i kada poželite miran san. Ukoliko ne uspevate da razbistrite misli idealno bi bilo da zamislite vaše "srećno mesto" jer je na njemu sve mirno i tiho. Ukoliko vam ni to ne polazi za rukom, zamislite neku od ove 3 slike.

1. Ležite u čamcu na velikom jezeru, ispod vas je mirna voda, a iznad vas je čisto plavo nebo.

2. Ležite u najudobnijoj mreži za opuštanje u mračnoj i mirnoj prostoriji.

3. Bar 10 seksundi ponavljajte u sebi "ne misli ni na šta".

shutterstock.com

Pokušajte da ne mislite ni na šta ili nađite "srećno mesto"

Stručnjak za san Dr Nil Stenli smatra da je najbitnija stavka da biste uopšte utonuli u san upravo umirenje vašeg uma.

Da biste zaspali potrebne su vam 3 stvari: spavaća soba koja pogoduje spavanju, opušteno telo i što je najvažnije miran um. Ne možete zaspati ako vam se um trka. Ne postoji magičan način da se to postigne, morate pronaći ono što vam najviše odgovara, bilo da je čitanje, topla kupka, čaj od kamilice, aromaterapija ili slušanje Pink Flojda - ističe dr Stenli.

Smatra se da ta tehnika deluje na 96 odsto ljudi nakon 6 nedelja prakse. Upozorava se da nedostatak sna može učiniti ljude sklonijim brojnim bolestima, uključujući gojaznost, visok krvni pritisak i srčane bolesti. Ukoliko vam san ne dolazi na oči, prvom sledećom prilikom isprobajte tehnike opuštanja.

Ukoliko vojnicima na terenu to pomaže da zaspe, moglo bi da pomogne i vama. 

shutterstock.com

Prespavajte celu noć bez problema uz nekoliko jednostavnih saveta

BONUS VIDEO:

Komentari (0)