Odrasli

RAK MOŽE DA IZAZOVE PROZVOD KOJI SE REDOVNO KORISTI ZA KOSU! Alarmanto upozorenje stručnjaka, evo ko je najugroženiji!

Američka studija utvrdila je da je jedna vrsta tretmana u frizerskim salonima posebno opasna.

20.10.2022 12:01

RAK MOŽE DA IZAZOVE PROZVOD KOJI SE REDOVNO KORISTI ZA KOSU! Alarmanto upozorenje stručnjaka, evo ko je najugroženiji!
Foto: Shutterstock

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da preparati i proizvodi kojima se ispravlja kosa čak dva i po puta povećavaju rizik od nastanka karcinoma materice, te se savetuje poseban oprez. Retka i agresivna vrsta raka ima tendenciju brzog rasta u SAD, a na udaru su posebno tamnopute žene. Kao mogući razlog za to navodi se i činjenica što Afroamerikanke većinom imaju loknastu kosu, a trend duge ravne kose uticao je da upravo te žene češće ispravljaju vlasi specijalnim tretmanima namenjenim za to.

Inače, i ranije studije su, takođe, pokazale da sredstva za ispravljanje kose sadrže hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema.

Istraživači američkog Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke o životnoj sredini (NIEHS) sada su pratili 33.947 odraslih osoba od kojih je, tokom perioda od 11 godina, identifikovano 378 njih sa kancerom materice, piše Science Alert.

Srđan Bosnić

Oprez prilikom tretmana trajnog ispravljanja kose kod frizera

- Oni koji su koristili hemijske proizvode za ispravljanje kose više od četiri puta godišnje pre anketiranja su imali 155 odsto veću verovatnoću da će im kasnije biti dijagnostikovan karcinom materice, u poređenju sa onima koji nikada nisu radili takav tretman. Utvrđeno je da se kod prosečnih žena do 70 godina starosti rak materice razvija u 1,64 odsto slučajeva.Taj broj raste i do 4,05 odsto među onima koji često ispravljaju kosu hemijskim putem, što je još mali, ali ipak rizičan procenat - navodi vođa studije dr Aleksandra Vajt.

Američki istraživači još pokušavaju da otkriju koje specifične hemikalije u proizvodima za kosu imaju kancerogene efekte, ali parabeni, ptalati i formaldehidi su neki od vodećih među uzročnicima.

Profesorka dr Snežana Rakić specijalista ginekologije i akušerstva složila se s činjenicom da hemikalije koje se nalaze u preparatima za ispravljanje kosa mogu da doprinesu tendenciji povećanja šanse za obolevanje od raka materice.

Printskrin: Youtube/Novo jutro

Prof. dr Snežana Rakić

- Formaldehid može biti kancerogen, a njega sigurno ima u keratinskim preparatima. Recimo, sam formaldehid se koristio za čuvanje tkiva u patohistološkim labaratorijama da bi se ona održala što duže. On je izuzetno jak sastojak, u pitanju je kiselina. Sigurno je da svi ti sastojci mogu da budu kancerogeni. Morala bi da se napravi kontrolisana studija, ali da je moguće, moguće je. Metoda ispravljanja kose je potekla iz Brazila, pa bi i tamo trebalo sprovesti ispitivanje. Ukoliko bilo šta sadrži formaldehid, povećanje rizika od kancera može biti veoma realno. Ipak, neophodna su dalja ispitivanja - objašnjava dr Rakić za Srećnu Republiku.

Najnovija studija o ovoj vrsti kancera nije identifikovala razlike između rasnih i etničkih grupa, ali autori primećuju da zbog toga što Afroamerikanke koriste proizvode za ispravljanje u mlađim godinama, u mnogo su većoj opasnosti. Jedna studija je pokazala da je 89 odsto Afroamerikanki prijavilo da koristi hemijska sredstva za ispravljanje kose.

Višak hormona poput estrogena i progesterona u prošlosti bio je povezan za karcinomom materice, a mnogi proizvodi za kosu mogu da oponašaju te prirodne hormone i da se vežu za njihove receptore - objašnjavaju stručnjaci sa američkog instituta, a prenosi Gardijan.

unsplash.com

Mnoge žene u frizerskim salonima pribegavaju tretmanima koji mogu biti opasni po zdravlje 

Trenutno savezni propisi u SAD zahtevaju testiranje na aktivnost receptora estrogena samo kada je reč o pesticidima i zagađivačima vode za piće. Proizvodi za kosu su izostavljeni, a to bi moglo ozbiljno da šteti javnom zdravlju, navodi se u saopštenju NIEHS.

- Frizeri i njihovi klijenti zaslužuju da znaju šta ti proizvodi čine njihovom zdravlju - zaključuje dr Vajt.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)