Odrasli

OVIH 7 NAMIRNICA ZAOBILAZITE U ŠIROKOM LUKU! Posledice mogu biti katastrofalne!

Onkolozi upozoravaju da bi svako ko i malo vodi računa o svom zdravlju, trebalo da izbegava namirnice bogate solju, aditivima, pojačivačima ukusa i drugim potencijalno opasnim supstancama.

05.10.2022 17:01

OVIH 7 NAMIRNICA ZAOBILAZITE U ŠIROKOM LUKU! Posledice mogu biti katastrofalne!
Foto: Shutterstock

Jedna od najtežih bolesti koja pogađa čoveka jeste rak, koji, nažalost, može da se pojavi u mnogim oblicima i da zahvati skoro sve organe u organizmu. Budući da lek za kancer ne postoji, onkolozi neprestano apeluju na sve da je zdrava ishrana jedan od ključnih načina prevencije tog oboljenja, kao i ostavljanje poroka, poput alkohola i cigareta, i naravno, redovna fizička aktivnost. 

Osim toga, lekari ukazuju i na poseban oprez kod konzumiranja 7 namirnica, koje ne samo da mogu da trajno naškode našem organizmu, već se smatra da u nekim slučajevima mogu da doprinesu i razvoju najtežih oboljenja.

Srećna Republika vam otkriva kojih to 7 namirnica bi trebalo izbegavati koliko god možemo.

1. Džemovi

Pixabay.com

Kupovni džem jeste ukusan, ali nikako nije preporučljiv za upotrebu ukoliko držite do svog zdravlja

Kako bi voće ostalo dugo sveže, proizvođači u kupovne džemove stavljaju moćne aditive koji produžavaju životni vek voću u teglama. Boje koje se dodaju džemovima i pekmezima kako bi izgledali atraktivnije, takođe mogu biti veoma štetni po zdravlje.

2. Kokice

Kukuruz sam po sebi ne samo što nije štetan, već je i zdrav. Međutim, problem nastaje u dodacima koje proizvođači stavljaju u kesice kokica, poput veštačkog putera, soli, šećera, karamelizatora, boje, pojačivača ukusa i arome. Količina soli u kupovnim kokicama iz obližnjeg marketa je višestruko veća nego u čipsu.

3. Pomfrit

Pixabay.com

Pomfrit je prepun soli koja u toj količini nije preporučljiva za dobro zdravlje

Pomfrit sadrži puno skroba i masti. Osim toga, njegova upotreba dovodi do većeg broja kilograma, ali to nije sve. Gojaznost je tek najmanji problem u poređenju sa drugim zdravstvenim rizicima koje to jelo uzrokuje. Pomfrit sadrži i transmasti, koje mogu da izazovu aterosklerozu, dijabetes i rak, ali uzrokuju i genetske promene u telu.Trans-masti, takođe, pogađaju imunitet. Pomfrit je potom i obilno soljen. Velika količina soli u ishrani povećava rizik od urolitijaze, hipertenzije, srčanog i moždanog udara.

4. Sirove dimljene kobasice

U brzom, "modernom" vremenu retko ko dimi suhomesnate proizvode kao ranije. Tečnosti za dimljenje, koje se danas koriste, sadrže veliku količinu formaldehida, prema nekim studijama one mogu imati izuzetno negativne posledice po zdravlje. 

5. Kuvane kobasice

pexels.com

Preporučuje se oprez sa svim vrstama kobasica

Kuvane kobasice prave se od genetski modifikovane soje. Razne vrste kobasica, poput onih malih, ali i kuvanih kobasica, pašteta i drugih proizvoda, sadrže svinjsku mast, unutrašnju masnoću i svinjsku kožu koja zauzima do 40% težine. Ukus mesa postiže se isključivo pomoću aroma.

6. Šunka

Kao i kod mnogih drugih suhomsensatih proizvoda, i kod šunke je čisto meso prisutno sa tek 5%. Sve ostalo su gel, pojačivači ukusa, kao i pojačivači boje.

7. Mlečni proizvodi dugog roka trajanja

Izbegavajte sve mlečne proizvode koji mogu trajati duže od 2 nedelje. Aseptična ambalaža je antibiotska ambalaža. Nažalost, ti proizvodi takođe sadrži stabilizatore, zgušnjivače, antioksidante i arome.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)