Odrasli

MAJČINO MLEKO KAO LEK ZA ODRASLE? Istraživači došli do zanimljivih zapažanja, praviće se lekovi zahvaljujući dojiljama!

U sklopu prvog instituta za ispitivanje majčinskog mleka, naučnici su na korak do okkrića da bi se moglo koristiti kao lek.

29.10.2022 14:01

MAJČINO MLEKO KAO LEK  ZA ODRASLE? Istraživači došli do zanimljivih zapažanja, praviće se lekovi  zahvaljujući dojiljama!
pexels.com

Prvi svetski institut za majčino mleko otvoren je u Kaliforniji gde naučnici istražuju da li se ono može koristiti za lečenje različitih tipova bolesti. Oni će testirali majčino mleko za lek protiv hroničnih bolesti, bolesti srca i rak dojke i dijabetes.

Sve je počelo na osnovu podataka višedecenijskog istraživanja prema kojem je mleko dojilja jača mozak, imuni sistem i kosti bebe. Sada će rad u laboratoriji istražiti i njegov efekat na odrasle, piše Dejli Mejl. 

Foto: Shutterstock

lMajčino mleko ojačava imunitet beba

 

Profesor Lar Bode direktor finansiranja ovog istraživanja poručio je.

- Lekari i naučnici na univerzitetu u San Dijegu već neko vreme rade na ovom projektu, ali za sada nema opipljivih materijala koje bismo mogli podeliti sa javnosti. Sada imamo priliku da koordiniramo međusobno i da učimo jedni od drugih. Istraživači proučavaju  prirodu, biologiju i terapeutski potencijal majčinog mleka - rekao je  Bode. 

Majčino mleko obezbeđuju ključne komponente u ishrani novorođenčeta, te se nadamo da će podjednako svojstvo imati i na lečenju i u terapijama odraslih. Komponente mleka mogu se pokazati kao potencijal za pravljenje lekova, tvrde istraživači. 

pexels.com

laboratorija

 

- Radićemo na tome da dobijemo odgovore na pitanja koja bi mogla spasiti živote ljudi. Mogu li se iz komponente ljudskog mleka razviti prirodne terapije u lečenju? Nadamo se i da ćemo doći do odgovora na pitanja da li se ovim inovativnim lekovima budućnosti mogu smanjiti rizici od srčanog i moždanog udara. Insitut uključuje i banku za donacije mleka, gde majke novorođečeta mogu ostaviti mleko koje će se pasterizovati i koristiti u ispitivanjima - dodao je Bode. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)