Odrasli

UKLONILA SAM OBE DOJKE i odbijam silikone! Ova žena sada ponosno pozira u dekoltiranim haljinama! (FOTO)

To što sam ravna ne čini me manje ženstvenom, tvrdi Stefani Germono sa Floride čija je priča obišla svet.

22.10.2022 12:01

UKLONILA SAM OBE DOJKE i odbijam silikone! Ova žena sada ponosno pozira u dekoltiranim haljinama! (FOTO)
Printscreen Instagram/@theebooblessbabe

Stefani Germono (29) sa Floride u SAD pre godinu dana odstranila je obe dojke iako nije obolela od kancera. Kako je objasnila, ona je od bake i majke nasledila mutaciju BRCA 1 gena i imala je 87 odsto šanse da joj u nekom trenutku u životu bude dijagnostikovan rak dojke ili jajnika.

Da bi sprečila da joj se razvije opaka bolest ona je uradila duplu mastektomiju, odnosno hiruškim putem je odstranila obe dojke.

Iako su lekari insistirali da joj ugrade implantate, ona je to kategorički odbila.

Opaka bolest 

Stefani je sa 15 godina od majke saznala da je nosilac mutiranog gena koji dovodi do pojave kancera dojke i jajnika.

- Moja majka je pozitivna na taj mutirani gen, a baka je dvaput preživela kancer dojke. Testirala sam se sa 27 godina i nakon što je test bio pozitivan lekari su mi predoočili da imam 87 odsto šanse da obolim od raka dojke ili jajnika. Ipak, nisam to doživela kao smrtnu presudu i odmah sam odlučila da uklonim grudi - ispričala je Stefani.

Za razliku od većine žena koje ugrađuju implantate nakon hiruškog uklanjanja dojki, Stefani je to odbila. 

- Već imam sina Josija od osam godina i moje grudi su već odradile svoj posao i odhranile moje dete. Mnoge moje prijateljice imale su komplikacije nakon ugradnje silikona, pa sam želela to da izbegnem - objasnila je Stefani.

Nisam manje žena bez grudi

Njena odluka da ostane "ravna" iznenadila je čak i lekare koji su je nagovaraili da ipak razmisli i ugradi implantate kako bi bila ženstvenija.

- Dobro sam razmislila o svemu, ali sam zaklučila da će mi biti mnogo bolje i udobnije ukoliko ostanem ravna i bez grudi. Ne smatram da su dojke simbol ženstvenosti, niti mi smeta što više nemam dojke. Ja lično nikad nisam ni volela svoje grudi, tako da mi odluka o njihovom uklanjaju nakon što mi je dijagnostikovana ogromna šansa da obolim od raka,  nije teško pala - iskrena je ona.

Stefani smatra da žene treba same da donose takve odluke, a ne da popuste pod pritiskom okoline.

- Samo zato što društvo gura tu ideju da su grudi simbol ženstvenosti to ne znači i da je tačno. Ne osećam se manje ženom, niti sam manje ženstvena samo zato što nemam grudi. Bilo je potrebno izvesno vreme kako bih se prilagodila toj promeni i da više nemam grudi, ali sad se osećam bolje nego ikad. Osećam se jedinstveno i volim to što sam drugačija od drugih žena, zapravo osećam se sjajno - istakla je Stefani.

Kako je naglasila, njenu odluku da ne ugrađuje implantate podržala je i njena verenica Dajana.

 

 

Nisam manje žena bez grudi

Njena odluka da ostane ravna kao daska iznenadila je čak i lekare koji su je nagovaraili da ipak razmisli i ugradi implantate kako bi bila ženstvenija.

- Dobro sam razmislila o svemu ali sam zaklučila da će mi biti mnogo bolje i udobnije ukoliko ostanem ravna i bez grudi. Ne smatram da su dojke simbol ženstvenosti niti mi smeta što više nemam dojke. Ja lično nikad nisam ni volela svoje grudi tako da mi odluka o njihovom uklanjaju nakon što mi je dijagnostikovana ogromna šansa da obolim od raka nije teško pala - iskrena je ona.

Stefani smatra da žene treba same da donose ovakve odluke a ne da popuste pod pritiskom okoline.
- Samo zato što društvo gura tu ideju da su grudi simbol ženstvenosti to ne znači i da je tačno. ne osećam se manje ženom niti sam manje ženstvena samo zato što nemam grudi već sam ravna kao daska. Bilo je potrebno izvesno vreme kako bi se prilagodila ovoj promeni i da više nemam grudi ali sad se osećam bolje nego ikad. Osećam se jedinstveno i volim to što sam drugačija od drugih žena, zapravo osećam se sjajno - istakla je Stefani.

Kako je naglasila njenu odluku da ne ugrađuje implantate podržala je i njena verenica Dajana.

Tanjug/AP

Nakon dvostruke mastektomije Anđelina Džoli je ugradila implantate

 

 

I Anđelina uklonila dojke 

Podsetimo, hiruškom uklanjaju dojki podvrgla se pre 10 godina i holivudska glumica Anđelina Džoli kako bi smanjila rizik od kancera dojke od koga je umrla njena majka Maršelin Bertran. 

- Moji doktori su procenili da imam 87 odsto šansi da dobijem rak dojke i 50 odsto rizika da obolim od kancera jajnika, iako je taj rizik drugačiji kod svake žene. Samo mali deo raka dojke je posledica nasleđene mutacije gena. Oni sa defektom u BRCA1 u proseku imaju 65 odsto šanse da ga dobiju. Kada sam saznala da je to moja realnost, rešila sam da nešto učinim i smanjim rizik što više mogu tako što ću preventivno odstraniti obe dojke - rekla je tada Anđelina.  

Za razliku od Stefani ona je nakon hiruškog uklanjanja grudi ugradila silikonske grudi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)