Odrasli

Moj lažni ten je OTKRIO DA IMAM RAK: Ovo proverite na sebi svakog meseca

Viki je mazala kremu za samopotamnjivanje kad je napipala izraslinu na dojci i odmah je otišla kod lekara što joj je spasilo život

26.08.2022 11:00

Moj lažni ten je OTKRIO DA IMAM RAK: Ovo proverite na sebi svakog meseca
shutterstock.com

Viktorija Viki Popham (45) sasvim slučajno je otkrila da ima kancer i to dan pre svog rođendana u junu 2020. Želeći da zablista na svoj divan dan, ona je veče uoči rođendana počela da nanosi kremu za samopotamnjivanje kako bi sutradan ima blistavi bronzani ten. Mažući preparat u jednom trenutku je napipala izraslinu na desnoj dojci veličine novčića. Ispostavilo se da ima rak dojke u trećem stadijumu.

@victoriajopopham breast Cancer stage 3 diagnosis in lockdown..June 2020 changed my life but made me a stronger person...43 fake tan birthday treat..I found a lump...this was dance tissue the mamagram found mine..if I hadn't of checked I'd never of known. now treatment over but high risk bracca 2 gene #breastcancerawareness💕 ♬ This Is Me - Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble

Slučajno otkrila bolest

Viki je odlučila da sa pratiocima na društvenim mrežama podeli svoje iskustvo kako bi podstakla žene da redovno barem jednom mesečno vrše samopregled svojih grudi. Kako ističu lekari, rak dojke otkriven u ranoj fazi ima više šansi za izlečenje.

- Nanošenje kreme za samopotamnjivanje mi je bukvalno spasilo život. Znam da zvuči smešno posebno što se ovom kremom najčešće ne mažu grudi jer se ne vide, ali ja sam želela da budem skroz preplanula pa sam počela da mažem i dojku. Bogu hvala da je tako jer ne bih otkrila da sam bolesna – ispričala je Viki, a prenosi britanski San.

Kako je objasnila, neverovatno je kako se život promeni bukvalno za tren.

- Jedan dan ste zdravi ili bar mislite da jeste, pripremate se da proslavite rođendan i paf posle nekoliko dana vam saopšte da ste teško bolesni od raka. Ceo život vam se preokrene – ispričala je ona.

@victoriajopopham Good days bad days..cancer doesn't know what day it June 2020 changed my life is..#breastcancerawareness💕 ♬ This Is Me - Keala Settle & The Greatest Showman Ensemble

Odmah kod lekara

Nakon što je napipala izraslinu na desnoj dojci ona je već sutradan kontaktirala svog lekara i istog popodneva otišla na pregled.

- Iskreno nisam ni pomišljala na kancer, mislila sam da je to povezano sa mojim hormonima. Nakon pregleda kod lekara opšte prakse, poslali su me na specijalističku kliniku – prisetila se Viki.

Nakon dve mamografije, biopsije i skeniranja doktori su otkrili karcinom veličine 35 milimetara, a ona je bila u 3 stadijumu bolesti.

- Sedela sam sama u ordinaciji. Rekli su mi da su mi pronašli rak. Nisam plakala nisam imala nikakve emocije. Skoro da nisam verovala šta mi pričaju. Bila sam u fazi poricanja kao da lekari pričaju o nekom drugom, a ne o meni i mom životu. Mislim da još i posle 2 godine lečenja ne verujem šta mi se zaista dešava – bila je iskrena ona.

@victoriajopopham

mri scan results are back.all clear I'm cancer free..xx ♬ Smile - Johnny Stimson

Strah od povratka bolesti

Viki je najpre bila podvrgnuta komplikovanoj operaciji. Tumor joj je odstranjen, a potom je usledila hemoterapija zbog koje je izgubila kosu.

- Tek na hemoterapiji sam zapravo shvatila šta mi se dešava. Nikad u životu nisam bila toliko uplašena. Zbog hemoterapije ostala sam bez moje plave kose po kojoj sam bila prepoznatljiva. Pakao kroz koji sam prošla zbog lečenja ne želim ni da se sećam – iskrena je bila ona.

Više od 2 godine nakon što joj je dijagnostikovan kancer dojke Viki se oseća dobro. Lekari su optimistični, ali postoji bojazan da joj se tumor vrati.

- Ja imam genetsku predispoziciju za ovu bolest i mislim da ću ići na dvostruku mastektomiju odnosno odstranjivanje obe dojke kako bi se umanjio rizik od povratka bolesti. Kad su mi lekari predložili ovaj zahvat osećala sam se kao da su me udarili pesnicom u zube. Ali ako je to cena da budem zdrava spremna sam da je platim – dodala je ona.

Viki priznaje da nije obraćala pažnju na apele doktora da žene rade samopregled dojke. Kako je objasnila, verovala je da karcinom dobijaju žene posle 50 nije ni slutila da to može da se dogodi i njoj.

- Sad posle svega što sam prošla, apelujem na sve žene, bez obzira na njihove godine, da jednom mesečno rade samopregled dojki. Ukoliko napipaju bila šta sumnjivo odmah neka potraže pomoć lekara. Nemojte čekati. Budite odgovorne prema sebi – poručila je Viki.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)