Odrasli

OVE PROMENE SU KLJUČNI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK DOJKE! Lekari upozoravaju na znakove koje NE SMETE ignorisati , ove godine su najkritičnije za obolevanje

Prof. dr Vladimir Kovčin ističe i koje godine su ključne kada bi trebalo otići na mamografiju.

14.10.2022 15:01

OVE PROMENE  SU KLJUČNI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK DOJKE! Lekari upozoravaju na znakove koje NE SMETE ignorisati , ove godine su najkritičnije za obolevanje
Foto: Shutterstock

Rak dojke predstavlja jedan od glavnih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. To je najčešći rak kod žena, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 hiljada žena obolelelih od ove bolesti. Od ovog broja oko 522.000 žena umre svake godine. Stručna literatura pokazuje da, kada se karcinom dojke otkrije na vreme, u više od 90 odsto slučajeva lečenje ima dobru prognozu. Međutim, zbog kasnog otkrivanja bolesti, smrtnost od ovog karcinoma je još uvek veoma visoka.

Oktobar mesec se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja. Rak dojke otkriva se na osnovu prvih simptoma, a najčešći su to grudvice veličine graška, kao i uvučene bradavice. Simptomi ovog karcinoma se uveliko razlikuju, a neke žene uopšte nemaju rane simptome koji bi ukazali na bolest. Svaka žena bi zato, čim primeti neke neobične promene na grudima, morala odmah da se javi na lekarski pregled.

shutterstock.com

Kod ranog otkrivanja veliki procenat ozdravljenja

U Srbiji još uvek ne postoji dovoljna potreba za kontrolom dojki, tako da smo po broju obolelih 20. u Evropi, dok smo po broju umrlih čak na drugom mestu. Lekari ističu da je broj smrtnosti za 41 odsto manji nego što je bio pre 50 godina.

Onkolog dr Vladimir Kovčin za Srećnu Republiku ukazao je na značaj preventivnih pregleda kako ne bi bilo posle kasno.

- Karcinom dojke je jedan od najčešćih karcinoma kod žena, pored karcinoma grlića materice. Može da se javi od puberteta pa nadalje, ali kod mlađih osoba je izuzetno retko. Ukoliko se i javi kod mlađih ljudi, često je povezan sa nasleđem, što znači da je neko u familiji već imao ovaj karcinom. U tom slučaju postoje genske mutacije - objašnjava doktor.

Foto: YouTube/Printscreen

prof. dr Vladimir Kovčin

Dr Kovčin je istakao da bi žene bez simptoma na prve preglede trebalo da odu već posle porođaja. 

- Posle porođaja žene bi trebalo da kontrolišu grudi i to pre svega samopregledom bar jednom mesečno, kao i jednom godišnje ili u 6 meseci ultrazvukom. Ukoliko nema naslednih opterećenja tako bi se trebalo ponašati do 40. godine. Tada je savet da se uradi prva mamografija. Lekari nalažu da ukoliko ne postoji nikakav razlog, mamografiju obavezno treba uraditi posle 50. godine. Ukoliko bilo koji simptom postoji, neophodan je ultrazvuk i ranije, kao i dalje kontrole - upozorava Kovčin.

Godine u kojima je neophodna mamografija kod žena su 50. dok dr Vladimir Kovčin smatra da nije na odmet i da se na pregled ode sa 40 ili odmah posle porođaja. 

shutterstock.com

Pregled se savetuje odmah posle porođaja

- Na osnovu samopregleda žena može da primeti da li u dojci postoje neke promene u vidu kvržice, zadebljanja, a koje nisu bile prisutne prethodnog meseca. Ginekolozi obično pregledaju grudi, ali to uvek može biti i onkolog. Treba posebno obratiti pažnju da li postoji uvlačenje bradavice i da li je prisutan neki sekret iz njih. Ukoliko je nešto prisutno, a nije bilo ranije treba razjasniti šta se desilo. Ukoliko su uvečene bradavice bile kod žena još od razvoja, pa se to zadržalo, na to ne treba obraćati pažnju. Pacijentkinje koje dobiju dijagnozu displazije ne bi trebalo odmah da se uspaniče. Displazija znači promena, međutim to ne znači da se radi odmah o nekom malignom tkivu, jer normalan proces starenja dojke dovodi do promena - zaključuje dr Kovčin.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)