Tetka Saveta

OVAJ PREDMET KORISTIMO SVAKODNEVNO U DOMU, A IZVOR JE ZARAZE! Ima šestostruko više bakterija na sebi od wc daske ili kvake! (FOTO)

Svi znamo osnovne izvore bakterija u našoj okolini, međutim, na ovaj predmet niko ne obraća pažnju a koristimo ga svaki dan.

19.10.2022 19:08

OVAJ PREDMET KORISTIMO SVAKODNEVNO U DOMU, A IZVOR JE ZARAZE! Ima šestostruko više bakterija na sebi od wc daske ili kvake! (FOTO)
pexels.com

Više od 85 posto ljudi sunđer za pranje suđa ne ispira na dovoljno visokoj temperaturi koja bi ubila štetne bakterije - upozorili su stručnjaci iz britanskog "Globalnog veća za higijenu".

Prema njihovom istraživanju, sunđeri i krpe sadrže čak šest puta više bakterija nego kvake na vratima WC-a, za koje se smatra da su velik izvor zaraze. Oko sedam odsto sunđera ima više od milijardu bakterija po metru kvadratnom, 60 odsto njih sadrži opasnu Ešerihiju koli, a 25 posto njih veoma visoke koncentracije bakterije Pseudomonas spp., koja se povezuje s infekcijama oka i kože. 

pexels.com

Sunđer menjajte svake dve nedelje

 

Sunđer ili truleks krpe, kako bi se eliminisale bakterije sa njih, najbolje je prati na visokoj temperaturu, preporučuje se čak na oko 60 stepeni. Kod čišćenja radnih površnina u kuhinji, umesto sunđera, koristite antibakterijske maramice

Pixabay

Sunđeri su izvori zaraze u domaćinstvu

 

Kako biste izbegli potencijalno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja svojih ukućana, najbolje je da sunđer za pranje sudova menjate na svake dve nedelje. Ono što se takođe svatuje jeste da ga svaki drugi dan ispirate antibakterijskim deterdžentom 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)