Lice

EFIKASNI TRETMAN POTKOŽNIH BUBULJICA: Ovo nikako ne smete da raditi kako ne biste unakazili lice!

Potkožne bubuljice su prava noćna mora, a osim što narušavaju izgled, mogu biti i veoma bolne na dodir, zato je veoma važno rešiti ih se na vreme.

17.10.2022 18:01

EFIKASNI TRETMAN POTKOŽNIH BUBULJICA: Ovo nikako ne smete da raditi kako ne biste unakazili lice!
shutterstock.com

Masna koža je glavni razlog zašto se javljaju potkožne bubuljice, međutim, one mogu biti i posledica hormonskog disbalansa, tačnije, do njihovog nastanka dovode androgeni hormoni. Često se javljaju i kao vid netolerancije na neku vrstu hrane.

Dok se u tinejdžerskom periodu pojava tih nimalo lepih izraslina na koži smatra gotovo normalnom pojavom, kod potkožnih bubuljica ne postoji posebno doba kada ih se možemo osloboditi. Međutim, veoma je važno naglasiti da ih nikako ne treba cediti jer možete napraviti samo još veću štetu. Neretko će one još više buknuti i uticati na pucanje kapilara kože oko nje.

Ipak, situacija nije bezizlazna. Postoji nekoliko načina na koje ih možemo tretirati i ubrzati njihovo sazrevanje i nestanak. 

Pixabay.com

Potkožne bubuljice najčešće su i veoma bolne

Umivanje antibakterijskim sapunom

Ukoliko imate potkožne bubuljice na licu ili vratu, umijte se vodom i dobrim antibakterijskim sapunom. Na taj način sa kože će biti uklonjene spoljašnje nečistoće kao što su znoj, sebum, pa čak i neke bakterije.

shutterstock.com

Antibakterijski sapun je najvažniji deo dnevne rutine održavanja higijene lica 

Tretirajte bubuljice toplim oblogama

Da biste izvukli potkožnu bubuljicu na površinu možete da probate tople obloge. Jednostavno nakvasite peškir što toplijom vodom. Pazite da ne bude baš vrela da ne bi došlo do opekotina. Stavite mokru tkaninu na predeo sa bubuljicama, pa ponovite proces. Videćete da toplota opušta mišiće lica i otvara pore. To će ubrzati proces izbijanja bubuljica na površinu kada ih je moguće ukloniti mnogo bezbolnije. 

Pixabay

Maska od sode bikarbone je odličan saveznik u borbi protiv akni 

Maska od sode-bikarbone

Da li ste znali da je soda bikarbona jedno od najefikasnijih sredstva za uklanjanje potkožnih bubuljica? Upija višak sebuma i pomaže u uklanjanju nečistoća sa kože. Napravite masku za lice od jednake količine sode bikarbone i vode i nanesite je na zahvaćeno područje. Nakon nanošenja, ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)